Analyysi: Nunnan etsinnät päättyivät - Suomessa moni jää metsään kateisiin

Heinävedellä vuosi sitten kadonnutta nunna Elisabethia ei löydetty useista etsinnöistä huolimatta. Poliisi teki tänä kesänä viimeiset laajat maastoetsinnät poliisikoirien avulla.

Enää ei ole tehtävissä muuta kuin tarkistaa havaintoja, jos metsien ja järvien täplittämältä alueelta löytyy kadonneelle 73-vuotiaalle naiselle kuuluvia vaatteita.

Lintulan luostarista heinäkuisena iltana kävelyllä lähtenyt ja läheistä rakennuspaloa katsomassa käynyt nunna oli lievästi kehitysvammainen. Jos hän ei olisi asunut luostarissa, hän olisi ollut erityishuollon tai muun palveluasumisen piirissä.

Nunna oli kokenut liikkumaan luonnossa, mutta hän suhtautui omalla erikoisella tavallaan esimerkiksi tulipalon näkemiseen. Hänen tiedettiin järkyttävän yllättävistä paloista niin kuin nytkin ilmeisesti kävi.

Kun henkilö katoaa, poliisi ei useinkaan pysty kertomaan kadonneen terveystiedoista. Se ei ole sallittua. Myös media tarvitsee esimerkiksi viranomaisen tai omaisen vahvistuksen faktoille ennen kuin niitä voidaan hienotunteisestikaan uutisoida.

Kun vuosi nunnan katoamisesta tuli täyteen, hänen kotiyhteisönsä Lintulan luostari toivotti lapsenomaiselle pitkäaikaiselle jäsenelleen siunausta muistosanoissa, joissa nunnan kuolinajaksi oli merkitty viime vuosi. Nunna katosi hänelle tärkeään, rakkaaseen savolaiseen metsämaisemaan.

Jos jalka nousee, mutta ajatus tökkii

Suomessa on hyvin yleistä, että muistisairaat, ikääntymisen aiheuttamista ajatteluhäiriöistä kärsivät tai esimerkiksi osin kehitysvammaiset ihmiset katoavat vahingossa. Kyse voi olla paikantajun häiriintymisestä ja ongelmasta toimia järkevästi, jos huomaa eksyneensä.

Joskus ongelmat voivat saada ihmisen kävelemään useita kilometrejä ennen kuin voimat loppuvat ja henkilö uupuu maastoon. Tapauksia tiedetään Suomesta tuhansittain. Joskus poliisikoira tai avuksi hälytetyt vapaaehtoiset etsijät löytävät kadonneen ajoissa, mutta aina näin ei käy.

Vanhempi konstaapeli Toni Tarkiainen oli useita kertoja tekemässä etsintöjä Heinävedellä. Kuva: Antti Aho
 

Kun olen jutellut useiden kadonneiden omaisten kanssa, monet heistä on pahoitelleet, miten osa mediasta tai etenkin keskustelupalstat kirjoittavat katoamisista "mysteereinä" tai lähtevät viljelemään villejä arvailuja rikoksista tai kaksoiselämästä: "Se nousi varmaan autoon. Mihinhän se oli sekaantunut."

Ihminen voi olla puolustuskyvytön ja toisten avun varassa ilman, että siihen liittyy mitään mysteeriä. Ennemminkin se on monen kohtalo elämän loppuvaiheissa.

Luonto ottaa omansa takaisin

Elämän kiertokulusta vieraantumista on myös äimistely, miksi kadonneita ihmisiä ei välttämättä koskaan löydetä.

Nunna katosi Heinävedellä alueelle, jossa on vesikuoppia, louhikkoisia rinteitä ja niin reheviä lammenrantoja, ettei rantaan pääse jalan. Vaikka alue olisi helpompikulkuisempaakin, luonto vie omansa.

Heinäveden tapaukseen en ota kantaa, mutta kaksi muuta esimerkkiä voi kertoa, mistä on kyse. Kesäkuussa poliisin ruumiskoirat ja niiden ohjaajat kävivät läpi Kemihaaran erämaa-alueen, jolle ulkoilemassa ollut pariskunta katosi viime syksynä. Pariskunnan mies löytyi jo aiemmin.

Poliisikoira löysi maastosta ensin jäänteitä naisen vaatteista, sen jälkeen palan naisesta ja lopuksi hänen omaisuuttaan.

Tilanne oli sama keväällä 2015, kun toisella paikkakunnalla asunut nainen kävi entisellä kotipaikallaan Kaavilla ja tuupertui maastoon. Poliisikoira löysi neljä kuukautta myöhemmin hänestä luiden kappaletta ja paloja vaatteista.

Molemmilla kerroilla eläimet kuten ahmat olivat liikutelleet vainajaa niin, ettei se ollut enää löydettävissä kuin koiran avulla.

Suomessa on usein käynyt näin. Yksittäisistä tapauksista ei ole asiallista käydä läpi yksityiskohtia julkisuudessa, mutta on syytä ymmärtää, että näin käy, kun kyse ei ole asuntoon tai kaupunkialueelle kuolleesta.

Menehtyminen ja katoaminen luontoon eivät ole mysteereitä. Ne ovat monia surettavia tapauksia, joille on luonnolliset selitykset.

Savossa poliisi etsii kadonneita päivittäin. Suurin osa heistä löytyy nopeasti muutaman tunnin sisällä. Kuva: Antti Aho
 

Uusimmat

Savo

Attendolla taas hoivaskandaali: Kuusi vanhusta kuoli neljässä viikossa Siilinjärvellä

KYSin hätähuuto tuotti tulosta: Pikkuisia myssyjä satoi laariin jo useampi sata, sukkia vähän vähemmän – Hoitaja: Näistä jää ikuinen muisto

Varttuneet naiset vainosivat kolmatta naista –  lähettivät ensin miehen nimissä treffikutsuja, sitten haukkuja

Jarmo Pirhonen valittiin Vireäksi Virkamieheksi

KYSin yt-neuvottelut: Meillä ei ole varaa vähentää hoitajia ja lääkäreitä tästä talosta, sanoo Tehyn pääluottamusmies – myös sairaanhoitopiirin johtaja kommentoi tilannetta

Poliisi takavarikoi useita sarjatuliaseita –  laittomassa asebisneksessä useita epäiltyjä

Raaka henkirikos käsitellään uudestaan oikeudessa – Kaikki osapuolet valittivat tuomiosta hovioikeuteen

Tulvat ei hellitä Kiuruveden Remeskylässä – maantie pysyy vielä suljettuna

Kaavilainen murhasta tuomittu nainen pääsee elinkautisesta vapaaksi

Lunta katoltaan pudottanut mies putosi liinan varaan ja kuoli – Liukas katto on hengenvaarallinen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.