Analyysi: Tällaista väärää tietoa ja väärennettyjä kuvakaappauksia Kuopion kouluiskusta levitettiin

Kun kuopiolaismiehen hyökkäyksestä Savon ammattiopiston luokkaan Kuopion Leväsellä oli kulunut pari tuntia, sosiaalisessa mediassa jaettiin kuvakaappausta Ylen verkkosivulta.

Otsikko siinä kertoi: "Poliisi vahvistaa tutkivansa Kuopion puukkoiskua terrorismina. Poliisi: Epäilty tekijä oli vuonna 2015 Suomeen saapunut turvapaikanhakija."

Tämä ei pitänyt paikkaansa eikä Yle ollut tällaista uutista julkaissut. Kuvakaappaus oli tietokoneella tehty väärennös, jossa kaikki otsikon kirjasinlajit, kuvat ja verkkosivun elementit olivat oikeannäköisiä, mutta sisältö oli keksitty.

Ainakin ensimmäinen väärennöksen levittäjä tiesi levittävänsä väärennöstä. Muut levittivät sitä tahallaan tai hölmöyttään eli tarkistamatta, mitä media oikeasti kertoi.

Kolme väärää nimeä nopeasti

Samana päivänä Facebookin "puskaradioissa" ja suljetuissa keskusteluryhmissä levitettiin kouluiskun tekijän nimeä. Paitsi että kyse oli täysin vääristä henkilöistä.

Juoruajat levittivät ainakin kolmea eri nimeä, jotka olivat kaikki vääriä, mutta oikeilta olemassa olevilta ihmisiltä. Ainakin yksi nimi oli laitettu levitykseen kiusaamistarkoituksessa: Eräässä viestissä oli haukuttu arkaa miestä nimellä ja väitetty, että tämä sen täytyy olla.

Eräs nimi oli vähän samanlainen kuin oikea nimi, mutta oli se ilmeisesti kuultu, muisteltu tai arvattu väärin ja siksi väärä ihminen joutui todella loukkaavan arvailun kohteeksi.

Kolmaskin nimi on oikealle nuorelle miehelle, mutta se oli ilmeisesti pelkkää arvailua.

Jos nimet olisivat olleet täysin kuvitteellisia, haitta olisi ollut pienempi kuin nyt. Oli todella törkeää, että oikeita ihmisiä nimettiin epäillyiksi vakavasta joukkosurman suunnittelusta, henkirikoksesta ja vammojen aiheuttamisesta sivullisille.

Äärioikeistolla oli aivan omat juttunsa

Lisäksi suomalaisen äärioikeistolaisen järjestön perustaja julkaisi sosiaalisessa mediassa viestin, jossa väitti Kuopion kouluiskun tekijän olevan nimeltään Abdel Fattah.

Useat äärioikeistolaiset levittivät nimeä koko illan ajan ja se julkaistiin eräällä heidän sivustollaankin.

Nimi kuuluu Egyptin presidentille eikä liity mitenkään väkivallantekoon Kuopiossa.

Edelleen kierrossa oleva video on Ruotsista

Samana iltana Whatsapp-ryhmissä ja muilla kanavilla kiersi myös video, jonka kerrottiin olevan Kuopion kouluiskusta. Tämän videon takia myös Facebookissa moni levitti väitteitä siitä, miten miekan kanssa riehunut mies oli pukeutunut ja naamioitunut Kuopiossa.

Kun kuulin naamiosta, jo ensimmäisistä kuvailuista tiesin, mikä video oli kyseessä. Todellisuudessa verkossa levitettiin nyt taas uudelleen videota ja tuntomerkkejä Ruotsissa Trollhättanissa vuonna 2015 tehdystä kouluiskusta.

Miekan kanssa riehuneen naamioituneen miehen iskussa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui useita. Poliisi ampui hyökkääjää, nuorta miestä, joka kuoli sairaalassa. Hänen iskunsa oli rasistinen viharikos.

Vieläkin Kuopiossa kuulee väitteitä miekkamiehen Star Wars -viitasta ja sotilaskypärästä. Silloin kannattaa keskeyttää ja sanoa, että tuo tapaus oli Ruotsissa.

Muitakin arvailuja riitti

Seuraavana päivänä jotkut levittivät tietoa, että Kuopion kouluisku oli tehty Las Vegasin joukkoampumisen vuosipäivänä.

No joo, oli tehty, mutta asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Myöhäiskeski-ikäinen mies ampui Las Vegasissa Yhdysvalloissa kasinohotellissa ihmisiä kaksi vuotta aiemmin 1. lokakuuta, mutta tekijöillä ja teoilla ei näytä olevan mitään yhteistä.

Jostain lähti liikkeelle myös väite, että Kuopion hyökkääjä olisi valikoinut uhreikseen vain surmatun naisen tai vain naisia. Sellaisesta ei ole ollut toistaiseksi näyttöä.

Luokassa oli naisia enemmän. Miesopiskelijat jaksoivat nostaa heti tuoleja suojakseen. Lisäksi luokassa loukkaantui yksi mieskin. Käsitys voi osoittautua todeksi, mutta ainakaan siitä ei ollut tietoa, kun joku jo väitettä levitti.

Taustat

Faktoja ja keskeneräistä tutkintaa

Savon ammattiopiston tiloihin Kuopion Leväsellä tehtiin hyökkäys tiistaina 1. lokakuuta päivällä. Iskun paikka oli opiston luokka ammattiopiston tiloissa, jotka ovat väistötiloissa kauppakeskus Hermanissa.

Iskun tekijä on kuopiolainen 25-vuotias Joel Marin. Hän on alunperin kotoisin naapurikunnasta Siilinjärveltä eli umpisuomalainen.

Hyökkäyksessä kuoli ukrainalainen 23-vuotias nainen. Hän oli ollut opiskelututtu miehelle vain tämän syksyn ajalta eli lyhyen aikaa.

Mies riehui katanan näköisen eli erittäin pitkän miekan kanssa. Miekka ei ollut sapeli niin kuin alkuun kuvailtiin.

Lisäksi miehellä oli ilmapistooli, jota luultiin alkuun ampuma-aseeksi. Se tieto muuttui, kun poliisit pääsivät katsomaan, mikä pistoolinnäköinen esine oli kyseessä.

Mies aiheutti vammoja kahdeksalle muulle oppilaalle ja henkilökunnan jäsenelle, jotka kaikki loukkaantuivat luokassa toisessa kerroksessa.

Lisäksi luokan ulkopuolella kauppakeskuksen käytävässä mies löi miekalla poliisia. Paikalla oli neljä poliisia, joista yksi ampui virka-aseellaan riehujaa jalkaan.

Riehuja kaatui lattialle eikä päästänyt irti miekasta. Siksi poliisipartiosta yksi käytti mieheen etälamautinta ja lisäksi poliisikoiran annettiin purra riehujaa niin, että tämä irrotti otteensa miekasta.

Marin on vangittu tutkintavankeuteen epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä.

Esitutkinnasta asiassa vastaa keskusrikospoliisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Iskun aikaan paikalla oli noin 180 opiskelijaa ja seitsemän opettajaa

Hätäkeskus sai yhteensä 23 hätäilmoitusta Kuopion kouluiskusta

Savon ammattiopisto ei järjestä enää koskaan opetusta luokassa, jossa kouluisku tapahtui

Neljän poliisin toimet selvitettiin kouluiskussa –  Hyökkääjä ei ampumavamman saatuaan päästänyt irti miekasta, joten poliisi käytti vielä poliisikoiraa

Analyysi: Kouluiskun rikostutkinta kestää arviolta 4–6 kuukautta

Kun hätä on suurin, ensihoitolääkärin tärkein tehtävä on tehdä päätöksiä

Tutkinnanjohtaja: Teko oli raakaa väkivaltaa sivullisia kohtaan niin kuin Turun iskussa

Asianajaja: Kouluiskusta epäilty on rauhallinen ja tekee yhteistyötä poliisin kanssa

Kouluiskun epäilty vangittiin – oikeus kuuli miestä videon välityksellä sairaalasta, mutta salassa yleisöltä

Kuopion kouluiskun hyökkääjällä ei ollut toimivaa ampuma-asetta – yksi uhreista oli ukrainalainen nainen

Uusimmat

Savo

Henkilöauto suistui katolleen ojaan, kuljettaja jäi roikkumaan ylösalaisin turvavöihin

Ravitoloitsijat avaavat ovensa turvallisuus edellä Kuopiossa: "Meillä ei ole resursseja valvoa ja holhota kaikkia asiakkaita, vaan kaikkien on käytettävä järkeä"

Juankosken terveysaseman viikonloppuvastaanotto lyhenee

Kesä alkaa lämpimänä Savossa – aurinko sai väen virkistymään

Korona pelasti KYSin irtisanomisilta  – Myös kokonaisvähennystarve lieveni

Hawkit lentävät matalalla – seuraavalla viikolla lentävät Hornetit

KPY esittää sittenkin osuuskorkoa omistajille

Koronarahoitus herätti suurta kiinnostusta Pohjois-Savossa: tukea esimerkiksi matkailuun ja koronaviruksen jäljittämiseen

Jääkiekkoseuran johtajalle 14 900 euron sakot liikenteessä toilailusta

Miehet ostavat paprikaa, chiliä ja muita hyötytaimia, naiset tuovat kottikärryllisen kukkia kotiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.