Apulaiskaupunginjohtaja Pulkkinen jää eläkkeelle

34 vuotta Kuopion kaupungilla töissä ollut apulaiskaupunginjohtaja Jukka Pulkkinen viettää tänään viimeistä työpäiväänsä. Eläkkeelle jäävälle Pulkkiselle ei valita enää seuraajaa.

Pulkkisen työuran aikana kaupunki kasvoi 60 000 asukkaan sarjasta ainakin puolitoistakertaiseksi. Samalla hän oli mukana monissa rakentamisen myrskyissä, jotka esimerkiksi 1990-luvun automarketkiellon aikaan olivat paikoin rajujakin.

- Marketkielto oli kilpailevien kaupan ryhmittymien aikaansaama, koska kilpailija olisi saanut liian ison etumatkan.

Osuuskauppa oli ensimmäisenä liikkeellä automarketin perustamiseksi, mutta Kesko ja Eka ajoivat läpi valtuustopäätöksen marketkiellosta. Myös paineet päätöksen purkamiseen olivat lopulta kovat.

- Marketasiassa painostettiin, sen voin sanoa. Asialla oli lähellä ollut poliittinen ryhmä, sen eräät jäsenet. Olin todellakin keskeisessä roolissa ja kyllä sitä painostusta tuli, mutta ei se virkatoimiini vaikuttanut, vaikka uhattiin jopa virkauran katkaisulla, muistelee Pulkkinen, joka on ollut julkidemari koko uransa ajan.

- Luultavasti vielä kovemman paineen alla oli kaavoittaja, vaikka Tegelmanin Heikki vain noudatti sitä, mitä valtuusto oli päättänyt.

Jälkikäteen tarkasteltuna Pulkkinen pitää marketkiellon tuomaa aikalisää hyvänä, koska kaupungin rakenne pystyttiin pitämään ehjänä.

- Kuopio ei ole jäänyt mistään merkittävästi paitsi. Ei siinä mitään hävitty, mutta se oli oman aikansa ilmiö.

>> Jukka Pulkkisen haastattelu perjantain Savon Sanomissa.