Asiantuntija: Keskusta ykkönen myös maakuntavaaleissa

Hallituspuolue keskustan asema mureni kuntavaaleissa valtakunnallisesti, mutta Pohjois-Savossa puolue porskuttaa edelleen suurimpana. Valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista uskoo, että tilanne säilyy samana myös ensi vuoden maakuntavaaleissa.

– Aika varmasti keskusta tulee olemaan silloinkin suurin, Grönlund sanoo.

– Yllätykset kuuluvat vaaleihin, mutta marginaali maakunnan kakkosena tulevaan SDP:hen on todella iso. En usko, että radikaalia muutosta voitaisiin tässä ajassa nähdä, hän täsmentää.

Maakuntavaalit ovat Suomen ensimmäiset aluevaalit. Ne on määrä järjestää ensi vuoden tammikuussa, presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä.

Vaaleilla valitaan kuhunkin maakuntaan valtuusto, joka päättää alueen toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta. Tarkka toimenkuva varmistuu sitä mukaa, kun maakuntauudistus etenee.

Vaikka moni maakuntavaalien yksityiskohta on vielä auki, Kimmo Grönlund spekuloi aiheella mielellään. Eräs seikka, joka voi hänen mielestään vaikuttaa vaalien lopputulokseen, on äänestyksen ajankohta.

– Keskustan ja perussuomalaisten kuntavaalitappio johtui osin siitä, että näiden puolueiden kannattajat jättivät äänestämättä. Mutta jos maakuntavaalit järjestetään yhdessä presidentinvaalien kanssa, uurnille voi tulla ihmisiä, jotka eivät muuten äänestäisi, Grönlund heittää.

Lue lisää Grönlundin ajatuksia maakuntavaaleista tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.