Asunnottomuus hellittää Kuopiossa

Mikalla, 48, menee nyt hyvin. Asunnoksi on järjestynyt pikkukaksio Kuopion Petoselta, ja mies on pysynyt jo 63 päivää raittiina.

Mika on saanut tukea Pömpelistä, joka on Petosen osallisuushankkeen ja Sirkkulanpuiston yhteinen tila kaikille tukea kaipaaville. Yksinäisyys on hänestä pahinta, ja siihen auttaa, kun näkee kohtalotovereita. Lisäksi hän saa ohjaajilta Antabus-lääkkeen kahdesti viikossa.

Nyt pohjoisen maaseudulta kotoisin olevalla Mikalla on tulevaisuuden asumishaaveitakin.

– Etsin mummonmökkiä tai pientä maalaistaloa, jossa olisi navetta. Siellä voisi rassata autoja ja mopoja. Olen tekevää sorttia.

Asunnottomien määrä on viime vuosina vähentynyt Kuopiossa. Viime vuoden lopun tilastossa pitkäaikaisasunnottomia oli 45. Kaikkiaan kodittomiksi kirjattiin 103 ihmistä.

Asunnottomien yön tapahtumassa korostettiin tänä vuonna asunnottomuuden ehkäisyä. Riskitekijöitä ovat päihde- ja mielenterveysongelmat, ylivelkaantuminen, avioero etenkin miehillä, lastensuojelutausta tai rikostausta.

Kuopiolaisen Sirkkulanpuiston toimintayhdistyksen näkökulmasta tärkeintä on järjestää riittävää tukea asumiseen ja arjessa selviytymiseen niille, jotka eivät pärjää itsenäisesti.

Asumisen tuki tarkoittaa apua raha-asioissa, siivouksessa, ravitsemuksessa, ihmissuhteissa ja terveysasioissa. Myös viranomaisten kanssa asiointiin ja turvallisuuteen tarvitaan tukea.

Lisää asunnottomuudesta tiistain Savon Sanomissa.