Atk-tuki, visiönääri ja työmuuli: kasvavassa perheyrityksessä kaikille on paikkansa

Kiireisenä perjantaiaamuna yhden yrittäjäperheen pitäminen saman pöydän ääressä vaikuttaa täydeltä mahdottomuudelta. Uunin kello soi, ja asiakkaita lappaa sisään.

Parissa vuodessa Kari ja Riitta Riiholan perheyritys on saanut vahvan jalansijan Iisalmen ravintolaelämässä. Perhe pyörittää kaupungissa jo neljän eri ketjun ravintoloita.

Alkuvuonna yritys avaa uuden ravintolan kaupungin paraatipaikalle Pohjolankadun varteen.

Poikkeuksellista Riiholoiden perheyrityksessä on, että perheen kaikki viisi aikuista lasta osallistuvat yrittämiseen.

Miten ihmeessä näin on käynyt?

– Se on pitkällisen kotikasvatuksen tulos, toteaa Kari Riihola.

Ennen ravintola-alalle siirtymistä Riiholat toimivat kauppiaina Keiteleellä ja Imatralla. Kaupan takahuoneessa varttunut jälkikasvu on isä-Riiholan mukaan oppinut pienestä pitäen tekemään töitä. Ei se sen kummempaa ole.

Perheen lapset Jani, Joni, Jimi ja Jenica Riihola sekä Sari Lukkarinen kertovat, että osallistuminen kasvavan perheyrityksen toimintaan on täysin vapaaehtoista.

Esimerkiksi Jenica Riihola opiskelee Kajaanissa musiikkia. Tiskin takana hän on mielellään aina, kun ehtii.

Joni Riiholan mukaan ravintola-ala on vain tuntunut omalta.

– Ei se väkisin ole tullut. Itse ainakin tykkään olla ihmisten kanssa, sanoo Joni Riihola.

Myös hänen avopuolisonsa Sini Ollikainen työskentelee perheyrityksessä.

Oman perheen lisäksi yrityksessä on yhdeksän työntekijää. Lasten mukaan heitä on kohdeltu aina samalla tavalla kuin muitakin työntekijöitä.

Vaasassa opiskelevan ja Vantaalla asuvan Jani Riiholan mielestä perheyrityksen parhaita puolia on joustavuus.

– Muualla asuminen ja opiskelu ei ehkä onnistuisi, jos olisin jollakin toisella yrityksellä töissä. Perheyrityksessä asioihin pystyy myös vaikuttamaan, sanoo Jani Riihola.

Vanhempien näkökulmasta yksi lasten mukana olon suurimmista eduista on, että omat työntekijänsä tuntee läpikotaisin. Se auttaa vastuun jakamisessa.

Joni Riihola vastaa toisesta Kotipizzasta. Jani ja Jimi Riihola sekä Sari Lukkarinen pitävät hyppysissään Mehevän Subwayta, kahvilaa ja jäätelöbaaria.

Perhesiteissä on toki huonotkin puolensa.

– Voimme joskus puhua toisillemme aika karskisti, toteaa Riitta Riihola.

Pöydän ympärillä tyrskähdellään. Varsinkin sesonkiaikaan kierrokset kasvavat. Muille työntekijöille on välillä muistuteltava, että puhetyyliin on totuttu. Anteeksikin osataan pyytää.

Jokaisessa perheessä on omat roolinsa. Myös perheyrityksen arjessa luonteenpiirteet korostuvat.

– Faija on visionääri, toteaa Jani Riihola, ja muut nyökyttelevät hymyillen.

Isä-Riihola on varsinainen idealinko, jonka tuotoksia Riitta Riihola sanoo tiputtelevansa vähän väliä maanpinnalle. Jani Riihola on kävelevä taskulaskin, Sari Lukkarinen varovainen faktantarkistaja, Jimi Riihola atk-ekspertti ja Joni Riihola työmuuli.

Rooleista huolimatta päätökset tehdään yhdessä. Kaikilta kysellään näkemystä ja mielipidettä uusiin ideoihin.

– Suunnitelmat ovat aika hyvin jalostuneita, kun jotain aletaan toteuttaa, toteaa Jani Riihola.

 

Parasta Savosta -juttusarja käyntiin

Teemasivut Iisalmen ja Lapinlahden jälkeen 9-osainen sarja jatkuu kerran kuukaudessa maanantaisin kesää lukuunottamatta.

6.2. Tervo, Keitele, Pielavesi ja Vesanto. 6.3. Nilsiä ja Rautavaara, 3.4. Siilinjärvi ja Maaninka, 1.5. Varkaus, Joroinen, Rantasalmi, Leppävirta ja Heinävesi.

4.9. Tuusniemi, Juankoski ja Kaavi, 2.10. Kiuruvesi, Vieremä ja Sonkajärvi, 13.11. Pieksämäki, Suonenjoki ja Rautalampi. Sarjan päättää Kuopio 11.12.

Parasta Savosta -sarjaan voi lähettää juttuvinkkejä.

Uutistuottajan yhteystiedot: tommi.turunen@savonsanomat.fi

Puhelin, SS-keskus:
017 303 111

McDonald'sin tilalle tuleva ravintola aukeaa aikaisintaan tammikuun lopussa