Attendon hoivakoti muuttui sairaalaksi Kiuruvedellä:  "Näin turvataan, ettei hauraassa kunnossa olevia asiakkaita siirretä, vaan he saavat hoidon Kallionsydämessä"

Attendo Kallionsydämen toiminta siirtyi torstaina Ylä-Savon soten vastuulle. Itä-Suomen aluehallintovirasto teki yhdessä Valviran kanssa tilannearvion, jonka mukaan Kallionsydämen toiminta on tarpeen siirtää kuntayhtymän vastuulle asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Turvallisuus oli viranomaisten mukaan vaarantunut, koska asiakkaiden lääkehoitoa ja sairaanhoitoa ei pystytty toteuttamaan asianmukaisesti, henkilöstörakenne ei ollut riittävä, eikä esimerkiksi siivouksesta ja hygieniasta pidetty tarpeeksi huolta.

Attendon korjaustoimet eivät kaikilta osin olleet riittäviä.

Toiminnan siirrosta sovittiin valvontakokouksessa keskiviikkona, ja Ylä-Savon soten yhtymähallitus päätti toiminnan ottamisesta omakseen keskiviikkoillan ylimääräisessä kokouksessa.

Avi jatkaa valvontaa yhteistyössä Valviran kanssa, jotta epäkohdat korjataan ja toiminta on jatkossa lainsäädännön ja viranomaisohjeiden mukaista.

Hoivakodin asukkaista yhdeksän on kuollut ja iso osa sairastunut koronavirukseen. Yksikössä tarvitaan vaativaa sairaanhoitoa, jota Ylä-Savon sote pystyy järjestämään. Attendolla on toimilupa vain sosiaali-, ei terveyspalvelujen järjestämiseen.

Yksikkö muutetaan kotisairaalaksi, sairaanhoitajien määrää lisätään ja paikalle tulee lääkäri. Kotisairaala tarkoittaa sairaalahoitoa vastaavan hoidon tuomista potilaan kotiin.

– Toiminnan siirtämisellä turvataan, ettei hauraassa kunnossa olevia asiakkaita siirretä, vaan he saavat hoidon Kallionsydämessä, Ylä-Savon soten toimitusjohtaja Leila Pekkanen kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan asiakkaita ei pidä epidemian aikana siirtää hoitopaikasta tai yksiköstä toiseen, jos se ei ole heidän hoitonsa turvaamiseksi välttämätöntä. Lääketieteellisten perusteiden mukainen hoito on järjestettävä. Siitä päättää lääkäri.

Attendon alaisena Kallionsydän oli hoivakoti, jossa annettiin perushoitoa ja jossa suurin osa työntekijöistä oli lähihoitajia.

Kallionsydämessä on noin kaksikymmentä työntekijää. Attendo vuokraa työntekijät sotelle, ja myöhemmin yt-neuvottelujen kautta he siirtyvät soten työntekijöiksi.

Toiminnan siirto Attendolta Ylä-Savon sotelle on pysyvä.

Muutos helpottaa Kallionsydämen työvoiman saantia. Yli puolet vakiotyöntekijöistä on sairastunut ja osa on karanteenissa. Pandemian aikana henkilöstö ei voi siirtyä sijaistamaan yksiköstä toiseen.

Ylä-Savon sotella hoitajatilanne on melko hyvä.

– Toiminnan muutoksilla ja keskeyttämisillä olemme voineet siirtää henkilökuntaa sisäisesti eri tehtäviin ja näin henkilökunta on saatu riittämään. Meillä on suurempi mahdollisuus järjestellä henkilökuntaa kuin pienillä yksiköillä, Leila Pekkanen kertoo.

Pekkanen ei sulje pois, etteikö lisääkin yksiköitä voisi pandemian aikana joutua julkisen terveydenhuollon alaiseksi.

– Tämä sama voi tapahtua jossain muuallakin yhtä hyvin meidän kuin yksityisen toimijan yksikössä, hän toteaa.

Erityisessä vaarassa ovat hoito- ja hoivayksiköt sekä osastot, joissa ollaan tiiviissä yhteisössä. Kotihoidon asiakkailla samanlaista riskiä ei ole.

Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist toteaa, että yritys on oppinut Kallionsydämen tapauksesta paljon.

– Alussa kun virus tuli, ei tiedetty, että oireettomatkin voivat levittää sitä. Suojainten käyttö on aloitettava hyvin aikaisessa vaiheessa.

Kallionsydämessäkään niitä ei aluksi käytetty. Torstaina Attendo laajensi suojavarusteiden käyttöä sen kaikkiin ikäihmisten hoivakoteihin.

Kertyneestä tiedosta on hyötyä sitten, kun koronan toinen aalto tulee. Sosiaali- ja terveydenhuollossa joudutaan olemaan varuillaan koko ajan ja tilannetta seurataan tarkasti myös kesän jälkeen.

Sote tarjoaa Kiuruvedellä psykososiaalista tukea keskusteluavun muodossa hoivakodin omaisille ja työntekijöille. Lisäksi seurakunta tarjoaa yhteisöllistä tukea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kiuruveden Attendo Kallionsydämen toiminta siirtyy Ylä-Savon soten vastuulle – jo yhdeksän vanhusta on kuollut koronaan

Savolaisyritykset pumppasivat yhdessä markkinoille käsidesin

Yle: koronatartunta tuli Attendon Kiuruveden hoivakotiin uuden asukkaan mukana

Itä-Suomen avi otti Attendo Kallionsydämen valvontaansa – syynä kahdeksan vanhuksen koronakuolemat

Ylä-Savon kunnat aloittavat puhelinsoitot yli 70-vuotiaille – tarkoituksena kartoittaa mahdollisuuksia avunsaantiin

Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia

Jo kahdeksan kuollut koronavirukseen hoivakodissa Kiuruvedellä

Julkisoikeuden professori: Attendon Kiuruveden hoivakodin nimi ja tartunnat olisi pitänyt kertoa heti – Tiedon saalaamista ei voi perustella yksityisyyden suojalla

Avi selvittää hoivakodin tartunnat – Jos käytettäisiin ministeriön ohjeistusta, suojavälineet loppuisivat nopeasti

"En usko, että kiuruvetisillä on asenteissa vikaa" – kaupunginjohtaja sekä valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat luottavat soten toimintaan

Uusimmat

Savo

KPY esittää sittenkin osuuskorkoa omistajille

Koronarahoitus herätti suurta kiinnostusta Pohjois-Savossa: tukea esimerkiksi matkailuun ja koronaviruksen jäljittämiseen

Jääkiekkoseuran johtajalle 14 900 euron sakot liikenteessä toilailusta

Miehet ostavat paprikaa, chiliä ja muita hyötytaimia, naiset tuovat kottikärryllisen kukkia kotiin

Hylätyistä ja roskiin joutavista tuli ravintolassa luksusta

Näin vanhemmat kommentoivat sitä, mitä lapsen kanssa on somesta keskusteltu

"Äiti liittyi Instaan ja seuraa minua siellä" – vanhemmat yrittävät pysyä nuortensa somettamisen perässä

Mitäs se minun lapseni siellä somessa puuhaakaan? – vanhemmille kerrotaan hyvin vaihtelevasti some-elämästä

Sähkölinja sytytti maastopalon Juvalla

Itä-Suomen yliopiston rehtori poikkeuksellisesta rahoitusjärjestelystä: Vastaavia ei ole, eikä tule

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.