Autiot talot ovat usein riitakapuloita

Vaaleanvihreän, kaksikerroksisen talon katossa on reikä. Vadelmat ja nokkoset kasvavat viidakkona talon ympärillä, ja pihassa olevan navetan hirret painuvat sisään.

Talo on ollut kaunis. Nyt se lahoaa pystyyn.

- Tämmöisiä resumajoja ne on, pielavetinen kiinteistönvälittäjä Aimo Anttonen huokaa.

- Autiotaloja on aivan käsittämättömän paljon.

Pielavesi on yksi Pohjois-Savon kunnista, jonka asukasluku on romahtanut parhaista vuosista. 1950-luvulla asukkaita oli lähemmäs 15 000, nyt vain viitisentuhatta. Väestön väheneminen jättää jälkeensä tyhjiä taloja, jotka perikunnat yleensä omistaa.

Anttosen mukaan riitaisat perikunnat keskittyvät tappelemaan talojen kohtaloista, jolloin asunto jää vuosikausiksi tyhjilleen. Mitä pidemmäksi aikaa talo jää hoitamatta, sitä enemmän perinnön arvo laskee.

Tyhjän talon saa kymppitonnilla

Pielavedellä ja Keiteleellä herättiin autiotalojen rapistumiseen kolmisen vuotta sitten ja perustettiin Savotta-projekti. Projektissa kartoitettiin tyhjillään olevat asunnot ja tarjottiin talojen omistajille kuntokartoitusta, josta osan maksoi EU.

Tyhjillään tai vajaakäytössä olevia taloja löytyi Pielavedeltä 450 ja Keiteleeltä 200. Yhteensä seitsemäänkymmeneen taloon tehtiin kuntokartoitus ja asuntoja myytiin nelisenkymmentä.

Autiotalojen hintahaitari liikkuu kymmenen ja viidenkymmenen tuhannen euron välimaastossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.