Autoilijoiden sylkeä kerätään tutkimukseen

Kansanterveyslaitos ja liikkuva poliisi jatkavat tällä viikolla Pohjois-Savossa päihdetutkimustaan. Lauantaihin saakka tutkijat keräävät Pohjois-Savon alueella eri pysäytyspaikoilla vapaaehtoisilta sylkinäytteitä erillisellä syljen keräimellä.

KTL:n huumetutkimusyksikkö tutkii näytteistä huumausaineet sekä liikenteelle haitalliset lääkeaineet. Poliisi puhalluttaa pysäytysten yhteydessä kaikki autoilijat.

Poliisin pysäytystä on pakko noudattaa, mutta sylkitutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Millilitran kokoiset sylkinäytteet viedään ilman henkilötietoja tutkittavaksi KTL:n laboratorioon.

Jatkoa lokakuun näytteiden otolle

KTL keräsi samaan tutkimukseen näytteitä ensimmäisen kerran Savossa jo viime lokakuussa. Silloin näytteitä saatiin noin 500.

Näytteiden otto kiertää eri puolilla Suomea vuoden 2008 loppupuolelle saakka. Tutkimuksessa selvitetään lääkkeiden ja huumeiden yleisyyttä liikennevirrassa. Lisäksi tutkimukseen kuuluu selvittäminen, miten lääkkeet ja huumeet vaikuttavat ajokykyyn ja ovat osallisina onnettomuuksissa.

Vastaava tutkimus tehdään Suomen lisäksi 12 muussa Euroopan maassa. Projektiin osallistuu 37 tutkimuslaitosta eri puolilta aluetta.

Suomen tavoite on kerätä tämän vuoden loppuun mennessä 4 000 autoilijan tai moottoripyöräilijän sylkinäyte Uudeltamaalta ja Pohjois-Savosta. Tähän mennessä näytteitä on jo lähes 3 000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.