Avi kieltäytyi laittomasti luovuttamasta asiakirjaa

Itä-Suomen hallinto-oikeus on määrännyt Itä-Suomen aluehallintoviraston (avi) luovuttamaan Savon Sanomille Kuopion väliaikaiselle sosiaalijohtajalle annetun valvontapäätöksen. Avi kieltäytyi luovutuksesta keväällä 2015.

Taustalla on Kuopion lastensurmat marraskuussa 2014, jolloin äiti hukutti kaksi lastaan. Tuolloin väliaikainen sosiaalijohtaja Arja Kekoni kertoi muun muassa Savon Sanomille, että perhe oli ollut lastensuojelun asiakas.

Avi antoi Kekonille huomautuksen julistaen perustelut salaisiksi. Avi kieltäytyi luovuttamasta päätösasiakirjaa Savon Sanomille perustellen, että siitä ei voinut luovuttaa osiakaan paljastamatta kansalaisen yksityiselämään kuuluvia asioita.

Hallinto-oikeus totesi, että valvontapäätöksestä ei ilmene julkisuuslain mukaisia salaisia tietoja, koska siinä ei ole mainittu perheen tai sen jäsenten tunnistustietoja. Päätöksestä ilmenee vain tietoja, joita väliaikainen sosiaalijohtaja oli jo aiemmin antanut tiedotusvälineille. Tietoja oli myös uutisoitu laajalti. Niitä ei voinut enää salata.

Hallinto-oikeus katsoi avin kielteisen luovutuspäätöksen laittomaksi ja määräsi asiakirjan annettavaksi.