Avoimuuden puute puhutti

Etelä-Savon maakuntaliiton poliittinen johto sai selitellä maakuntajohtajan valintamenettelyä, jota moitittiin Mikkelissä avoimuuden puutteesta.

Maakuntajohtajaksi valittu Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) pk-yritysasioista vastaava johtaja, varatuomari Pentti Mäkinen, 57, sai alle puolet maakuntavaltuuston äänistä.

Avoimuutta ei edistänyt, että maakuntavaltuuston puheenjohtaja Lenita Toivakka (kok.) pyysi ensin mediaa poistumaan salista äänestyksen ajaksi.

Hän kuitenkin perui pyyntönsä, kun Savon Sanomat ja Länsi-Savo esittivät vastalauseen. Kuntalain mukaan valtuuston kokoukset ovat lähtökohtaisesti julkisia.

 

Poliittisten ryhmien äänestyskäyttäytyminen jäi arvailujen varaan, sillä maakuntajohtaja valittiin suljetulla lippuäänestyksellä. Tapa on yleinen henkilövaalissa.

Mäkinen sai 32 ääntä. Hän on poliittisesti sitoutumaton, mutta käytännössä hän oli keskustapuolueen kärkiehdokas. Keskusta on valtuuston suurin ryhmä 23 jäsenellään.

Keskusta ei tehnyt ryhmäpäätöstä. Mäkisen valintaa esitti perussuomalaisten kahdeksanhenkinen ryhmä.

–Hänellä on lakimiehen koulutus ja elinkeinoelämän ja EU:n tuntemusta. Lisäksi hän on ilmoittanut muuttavansa Mikkeliin, jos hänet valitaan, perusteli Jukka Pöyry (ps.) Mikkelistä.

Mäkinen jätti taakseen finalistikolmikon naiset. Kokoomuksen kärkiehdokkaana kisannut valtiosihteeri Sari Raassina (kok.) sai 13 ääntä ja Etelä-Savon vt. maakuntajohtaja Riitta Koskinen 21 ääntä.

Valitsijaryhmästä rannalle jääneet vihreät ja Vasemmistoliitto valittelivat paitsioon jäämistä.

–Miten voimme aidosti tutustua ehdokkaisiin, kun uusia nimiä nousee esille muutama päivä ennen päätöstä? Tästä jää sisäpiirin kähmimisen maku, sivalsi Varpu Vaarnamo (vihr.) Savonlinnasta. Hän ei maininnut, ketä äänestää.

Savonlinnalainen Esa Valkonen (vas.) nimitteli valintaprosessia farssiksi ja sanoi äänestävänsä Riitta Koskista, joka laittoi ”julkisesti itsensä likoon”. Vt. maakuntajohtaja Koskinen oli finalisteista ainoa, joka tavoitteli virkaa julkisessa haussa tammikuussa.

–Kassakaappisopimuksia ei ole tehty. Tämä oli puhtaasti maakuntajohtajan valinta, johon ei liity ehtoja, puolusteli maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.).

Mäkiselle tilanne oli kiusallinen. Hän on avointa päätöksentekoa ajavan Transparency Suomi -järjestön perustajajäsen. Mäkinen kirjoitti Valtuutetun käsikirja 2013–2016 -oppaaseen luvun otsikolla ”Kunnat ja korruptio”.

–Olen tehnyt töitä sen puolesta, että Suomessa olisi hyvä hallintokulttuuri ja päätökset läpinäkyviä, Mäkinen sanoi Savon Sanomille.

Mäkinen ilmoittautui kisaan viime perjantaina. Hän arvioi, että maakuntajohtaja valittiin valtuuston päätöksen mukaisesti suostumusmenettelyn puitteissa. Valtuusto päätti marraskuussa suostumusmenettelyn sallimisesta toisella hakukierroksella.

–Se, veivataanko pitkään, ei ole ratkaisevaa, vaan se, että kaikkien hakijoiden tiedot ovat päätöksentekijöiden käytettävissä. Nähdäkseni näin oli.

Mäkinen sanoi hakeneensa viime tipassa perhesyistä. Diplomaattina työskentelevä puoliso Helena Tuuri on siirtymässä töihin ulkomaille.

Mäkinen teki pesäeroa edeltäjäänsä Matti Viialaiseen, joka otti usein omapäisesti kantaa muun muassa sote-palveluihin.

–Olen aina ollut joukkuepelaaja. Tehtäväni ei ole tehdä omaa politiikkaa, vaan toteuttaa maakuntastrategiaa, hän linjasi.

 

Valtiosihteeri Raassina ei halunnut kommentoida urasuunnitelmiaan.

Virka valtioneuvostossa on katkolla, kun kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) hakee europarlamenttiin toukokuun vaaleissa.

–En ole pettynyt. Prosessista jäi hyvä maku, ja toivon kovasti onnea valitulle maakuntajohtajalle ja koko Etelä-Savolle, Raassina ilmoitti.

 

Juttua on oikaistu: Lauseesta "Mäkinen ilmoittautui kisaan viime perjantaina." poistettiin sana "viimeisenä".

Puoluepolitiikka jylläsi

Mäkinen valittiin maakuntajohtajaksi

Maakuntajohtajaksi jäljellä kolme ehdokasta

Raassina vahvisti hakevansa maakuntajohtajaksi

LS: Honkamaa ei haekaan Etelä-Savon maakuntajohtajaksi

EK:n Pentti Mäkinen haluaa Etelä-Savon johtoon