Bandidoksen värit, enkelitukiryhmä ja uusi jengi Kuopioon

Kuopiossa on tullut tällä hetkellä ilmi kolme jengitunnuksia käyttävää ryhmää, joista yksi on poliisin esitutkinnassa arvioitu rikollisryhmäksi. Team 13 -ryhmän jäsenten tekemisiä käsitellään toukokuun loppuviikkojen ajan Pohjois-Savon käräjäoikeudessa (SS 13.5.).

Kuopiossa ei ole vuosiin ollut näkyvää jengitoimintaa, mutta nyt kaupunkiin ovat ilmaantuneet myös tunnuksia käyttävät kannattajakerhot Bandidos-ryhmittymälle ja Helvetin Enkeleille.

Molemmat emokerhot ovat kansainvälisiä järjestöjä, joiden alakerhoihin kuuluvia jäseniä on myös laajalti tuomittu rikollisesta toiminnasta.

Poliisi: On tiedossa, ei ihmeitä

Kuopiossa Bandidos-ryhmittymän kannattajakerho toimii Camarades-nimellä, on hankkinut kerhotilat ja käyttää ryhmittymän värejä, mutta ei prosenttimerkkiä. Prosenttimerkillä osa ryhmistä kertoo olevansa se prosentti yhteiskunnasta, joka toimii lakien ulkopuolella.

Savon Sanomien tietojen mukaan Kuopion kerho on ilmoittanut olevansa harrastuskerho, joka ei osallistu rikoksiin. Myös poliisi vahvistaa, ettei kerholaisia epäillä rikoksista.

Lisäksi Kuopiossa on tullut ilmi Helvetin enkeleitä kannattavaa pienimuotoista toimintaa.

Poliisin mukaan kaikki kolme ryhmää ovat poliisin tiedossa, mutta rikosepäilyt ovat kohdistuneet vain Team 13:n jäseniin. Lisäksi Pohjois-Savossa on Bandidoksen kannattajakerho Diablos Varkaudessa.

–Varkaudessa kerhotoiminta on hiljentynyt, mutta Kuopiossa on nyt ryhmiä, jotka käyttävät ulkoisia tunnuksia, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo.

–Kuopionkin tilanne on kuitenkin rauhallinen. Pohjois-Savossa jengiytyminen ei edelleenkään näy juuri katukuvassa.

Kannattajavärit on kannanotto

Koko Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden ryhmiä on noin 80.

– Niissä on noin tuhatkunta jäsentä. Ryhmien määrä vaihtelee vuosittain, mutta kokonaisuutena määrä on ollut lievässä kasvussa, rikosylikomisario Arto Tuomela kertoo. Tuomela vetää Keskusrikospoliisissa poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen PTR-rikostiedustelukeskusta.

–Uusien ryhmien perustamiselle tiettyihin paikkoihin ei ole yhtä syytä. Ryhmät hakevat uusia markkina-alueita, mutta myös henkilösuhteet vaikuttavat.

Kannattajaryhmien yhteydet pääjengeihin vaihtelevat ja voivat vuosien mittaan muuttuakin. Tuomelan mukaan poliisin tulee seurata myös tukiryhmien määrän kehitystä.

–Miksi toimittaisiin kerhon väreissä, jos ei haluta tukea sen toimintaa? Kaikki osapuolet ovat tietoisia, mitä rikollista toimintaa ryhmiin liittyy niin kansainvälisesti kuin Suomessa.

Viime vuosina ryhmien jäseniä on tuomittu etenkin väkivalta- ja huumausainerikoksista.

–Entistä enemmän ryhmien käytöstä on löytynyt myös uudelleen aktivoituja aseita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tällainen on uusi jengiksi epäilty ryhmä

Laajasta huumekaupasta syytteet 29 henkilölle

Syytteet osallisuudesta rikollisjengin toimintaan