Citymarket palkkasi lomautettuja Kuopiossa: ravintola-alan tekijät auttavat nyt verkko-ostosten keräämisessä

Ravintola-alalta lomautetuille työntekijöille on löytynyt uutta työtä ruokakaupoista. Kuopion Päivärannan Citymarketin kauppias Pasi Toppari ja Vararengasravintoloiden toimitusjohtaja Mika Hämäläinen aloittivat yhteistyön, jonka seurauksena kymmenen ravintola-alalla lomautettua työntekijää palkattiin Päivärannan Citymarketin verkkokauppaan keräilijöiksi.

Toppari sanoo haluavansa palvella paremmin niitä ihmisiä, jotka eivät esimerkiksi riskiryhmänsä vuoksi voi asioida ruokakaupassa sekä tarjota lomautetuille ihmisille työtä. Samalla verkkokauppa saa lisäkäsiä, sillä tilausmäärät ovat kasvaneet parin viikon aikana merkittävästi.

– Verkkokaupan myynti moninkertaistui nopeasti poikkeustilanteen vuoksi ja tilausajat ovat olleet todella pitkiä, mikä on harmittanut asiakkaiden puolesta. Uusien keräilijöiden myötä voimme toimittaa yli kaksinkertaisen määrän asiakastilauksia joko kotiinkuljetettavaksi tai kaupasta noudettavaksi, Toppari sanoo.

Ville Törrönen työskentelee normaalisti Juhlapalvelu Remarissa. Kuva: Juha Poutanen

Viime viikolla kaupassa aloitti jo kymmenen Juhlapalvelu Remarin työntekijää. Vararengasravintoloiden henkilöstöä aloitti tänään. Töitä tehdään tarpeen mukaan, kuitenkin keskimäärin 6–8 tuntia päivässä. Kerälijän työ on noutaa verkkokaupassa tehtyjen tilausten tuotteet hyllyistä, tai etsiä tilalle korvaavia, johon ravintola-alan kokemus antaa jo pohjaa.

– Perehdytyksen jälkeen uudet keräilijät siirtyvät opettelemaan keräystä jo toimivien kerääjien kanssa. Keräilijät ovat kuin asiakkaan silmät kaupassa. Jos jotain tuotetta ei ole, etsitään korvaavia tilalle, Toppari sanoo.

Citymarket saa kotiinkuljetuksia varten ensi viikolla myös toisen kylmäauton käyttöönsä, mikä nopeuttaa tilausten toimittamista.

Vararengasravintoloiden toimitusjohtaja Mika Hämäläinen sanoo, että työntekijöitä ei tarvinnut houkutella mukaan, kun idea yhteistyöstä keksittiin.

– Kun tarjosimme työntekijöille mahdollisuutta tehdä tätä työtä, kaikki lähtivät innokkaina mukaan. On mahtavaa, että voimme saada lomautetuille työntekijöille apua tilanteessa, joka on ravintola-alalle todella vaikea.

Hän kiittelee yksityisiä vuokranantajia Kuopiossa, jotka ovat helpottaneet ravintoloiden ahdinkoa merkittävästi poikkeustilanteessa.

– He ovat tukeneet toimintaa antamalla vuokria anteeksi tai siirtämällä maksupäiviä eteenpäin. Kuopio on todella hyvä esimerkki tästä ainakin ravintoloiden osalta, siitä iso kiitos.

Riikka Peiponen opastaa Mikael Lilienkampfia tuotteiden löytämiseen. Kuva: Juha Poutanen

Päivärannan Citymarketissa myös riskiryhmille suunnatut aamun ensimmäiset tunnit on otettu kiitollisina vastaan. Poikkeustilanne on toisaalta aiheuttanut sen, että hiljaisimmat tunnit ovat tällä hetkellä alkuillasta.

– Olemme esimerkiksi perheille sanoneet, että kävisivät kaupassa 17–21 välillä. Silloin on hiljaisinta aikaa.

Kauppiaan mukaan tuotteiden saatavuus on tällä hetkellä hyvä, noin 95 prosenttia on saatavilla kaupan hyllyiltä.

– Nyt ei ole enää hamstrausta nähtävillä. Ruokaa ostetaan tarpeeseen, myynti on reilusti plussalla, vaikka asiakasmäärissä on tapahtunut pientä miinusta. Kuitenkin esimerkiksi verkkokaupasta pääsääntöisesti ostetaan kerralla yli sadalla eurolla, Toppari sanoo.

Aikaisemmin myös PeeÄssä ilmoitti siirtäneensä ravintola- ja matkailualan työntekijöitään vähittäiskaupan puolelle. Prismoihin ja marketteihin on siirtyi pari sataa työntekijää, lähes kolmannes koko määrästä.

Pohjois-Savon TE-toimistossa lomautettujen määrissä on näkyvissä selvä piikki maaliskuun puolivälistä lähtien. Tällä hetkellä lomautettuja on noin 3000, määrä on kasvanut alkuvuodesta parilla tuhannella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Harri Kauhasen seitsemän ravintolaa myynnissä – "Ei pakon edessä, yhtiöt voivat hyvin"

Koronakesän terassi-ilmiö löytyy myös Kuopiosta – "Minusta täällä on suomalaiset turvavälit"

Kuopiolainen Jaakko Arvonen,12, rakentaa vieheensä itse ja oppi, millainen uistin maistuu kuhalle

Nuori mies halusi kokeilla autoaan – KKO:n mukaan nuoruuden ymmärtämättömyys otettava huomioon rangaistuksessa

4.7. tämä vain verkkojuttu//Popita avaa ovet ja verkkokaupan

8 900 euroa maksaneet graniittitaulut asennettiin ylpeydellä Saaristokadulle, 11 vuotta myöhemmin ne seisovat rujossa kunnossa – tilalle voi olla luvassa "normikyltit"

Neljä nautaa narrattiin kotiin Jäppilässä

Poliisi epäilee kolariauton kuljettajaa törkeästä rattijuopumuksesta

Hotelli Savonsolmun tilanne yhä auki: ”Kyseessä oli selvä pilailija, joka syystä tai toisesta vedätti”

Mikä tulee Kuopion uuden asuinalueen nimeksi? Omaa suosikkiaan voi äänestää elokuun alkuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.