Digibokseja viritettävä Kuopiossa vian vuoksi

Televisioiden digiboksien takkuilu muutamilla alueilla Kuopiossa on paljastunut junaradioliikenteestä johtuvaksi häiriöksi.

Häiriön vuoksi digiboksit pitää virittää maanantaina uudelleen. Boksien säätö koskee kaikkia, koska samaan aikaan vaihtuu myös valtakunnallisia kanavapaikkoja.

Junaradioliikenteen häiriöt paljastuivat sattumalta. Siilinjärveläinen antenniurakoitsija Esko Nenonen oli ihmetellyt pari vuotta, miksi joissakin kerrostaloasunnoissa digiboksi takkuili. Oudointa oli, että boksi takkuili satunnaisesti ja naapuriasunnossa boksi toimi koko ajan virheettömästi.

- Bokseja epäiltiin viallisiksi. Lopulta toin yhteen asuntoon oman toimivan boksini, mutta siihenkin tuli häiriöitä, Nenonen kertoo.

- Lähes vuoden selvittelyjen jälkeen sain selville, että digiboksin liitosjohto toimi antennina ja otti vastaan lähistöllä kulkeneen junan radioliikennettä. Syynä oli, että kaapeliverkon taajuus oli sama kuin junaradioliikenteen taajuus. Ilmiö oli niin satunnainen, että digiboksin häiriöihin vaikutti sekin, oliko liitosjohto mutkalla vai suorana.

DNA:n viestintäpäällikkö Sinikka Tuomi kertoo, että junaliikenteen takia ei ole ilmennyt häiriöitä muualla kaapeliverkossa Suomessa.

- Lahdessa oli häiriöitä muun radioliikenteen vuoksi. Vaihdoimme siellä taajuudet jo viime kesänä.

Teema ja Urheilukanava uusille kanaville Kaikkien digiboksien säätöä maanantaina vaativat Yle Teeman ja Urheilukanavan kanavien muutokset. Teeman uusi kanavapaikka on 7 ja Urheilukanavan 9. Muutos pitää tehdä sekä antenni- että kaapeliverkossa. Samalla kanavapaikalle 8 tulee Nelosen uusi Liv-kanava, joka aloittaa lähetykset 14. helmikuuta.

Peruskanavat YLE TV1, YLE TV2, MTV3, Nelonen, YLE FST5, Sub, YLE Teema ja JIM siirretään nykyiseltä taajuudeltaan 170 MHz taajuudelle 234 MHz. Radiokanavista siirtyvät YLE Puhe, Ylen Klassinen ja YLE Mondo.

Lisäkanavista siirtyvät Urheilukanava, The Voice, diggari, diggari+, MTV Hits, Deutsche Welle, TV5 Monde Europe, BBC World, Music Television Finland ja Iskelmä TV. Ne siirretään nykyiseltä taajuudeltaan 162 MHz taajuudelle 242 MHz. Radiokanavista siirtyy Iskelmä.

Vanhat taajuudet jäävät uusien rinnalle toimintaan helmikuun loppuun saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.