Dopingvalmistamon vaikutus näkyi jo kaupungilla

Tullin tekemä isku maanlaajuisesti suuren dopingaineiden valmistamon ja myynnin toimintaan voi näkyä selvästi dopingaineiden saatavuudessa ja heikentää merkittävästi testosteronin katukauppaa.

Esimerkiksi viime ja toissa vuonna Varkaudessa ja Kuopiossa dopingaineita huhuttiin olevan saatavilla paljon. Samoin esimerkiksi Itä-Suomessa poliisi löysi muutamia kertoja dopingaineiden käyttöannoksia väkivalta- tai huumerikoksista epäillyiltä henkilöiltä.

Lauantaina Tulli kertoi takavarikoineensa huomattavan määrän dopingaineita, joita valmistettiin Suomessa kotikutoisella valmistamolla. Savon Sanomien tietojen mukaan testosteroni-valmisteiden valmistamo löytyi juuri Varkauden seudulta.

Tulli ei kommentoi paikkaa eikä epäiltyjä vielä tarkemmin, sillä esitutkinta tapauksessa on kesken. Asumattomaan omakotitaloon rakennettu dopingtablettien valmistamo oli piiilotettu pienelle paikkakunnalle.

Se ei estänyt Tullia löytämästä paikkaa.

–Kaikkiaan epäiltyjä on vajaa kymmenen. Heistä osa on viranomaisille entuudestaan tuttuja, Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen kertoo.

Käyttäjille myytiin aivan mitä sattuu

Tulli tutkii rikosvyyhtiä törkeinä dopingrikoksina. Esitutkinta on vielä kesken, mutta tutkinta alkoi jo viime syksynä, kun Tulli havaitsi raakatestosteronin salakuljetuksen Thaimaasta Suomeen.

–Tullissa jää nykyään kiinni yhä enemmän dopingaineiden raaka-aineita ja niiden valmistamiseen tarkoitettuja sidosaineita, Sinkkonen sanoo.

–Koska olemme havainneet raaka-aineiden maahantuontia, on ollut syytä epäillä, että dopingaineita valmistetaan jossain.

Sinkkosen mukaan savolaisen valmistamon löytyminen ei siksi ollut yllätys.

Tapauksen törkeys puistattaa kuitenkin viranomaisia.

Tullin mukaan aineiden valmistus ja myynti Savon, Lahden, pääkaupunkiseudun ja Oulun seuduille vaikuttavat olleen härskiä toimintaa. Kuntoilijoille välitettiin ampulleja ja tablettipurkkeja, joiden sisällöstä ei ollut mitään takeita.

– Valmistusolosuhteet olivat sellaiset, että aineista tuli laadultaan hyvin epätasaisia.

Valmiita tabletteja ja ampulleja oli pakattu erilaisiin purkkeihin, vaikka esimerkiksi kaikki tabletit olivat samantyyppisiä.

Tablettierien epäillään olleen kuitenkin tehty niin huonosti, että johonkin purkkiin saattoi päättyä pelkkää sidosainetta, kun taas sattumalta osan pillereiden testosteroni-pitoisuus oli huima.

Törkeästä tekomuodosta jopa neljä vuotta vankeutta

Kaikkiaan dopingvalmistamon rikostutkinnassa kyse on ainemäärästä, josta olisi saanut ainakin ainakin 200000 dopingannosta.

Määrä on poikkeuksellisen iso. Esimerkiksi vuonna 2012 poliisi ja tulli takavarikoivat Suomessa yhteensä alle 140 000 dopingtablettia tai -ampullia.

Vuonna 2012 Suomessa tuli ilmi 14 törkeää dopingrikosta. Vuotta aiemmin määrä oli 39 ja sitä ennen 22. Viime vuoden tilastot eivät ole vielä valmiit.

Kaikkiaan poliisi ja tulli tutkivat toissa vuonna yhteensä 279 dopingrikosta, joista epäiltiin 223 eri henkilöä.

Törkeistä dopingrikoksista epäiltyjä oli toissa vuonna 12 ja vuotta aiemmin 34.

Törkeästä dopingrikoksesta tuomitaan vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tätä on testosteroni

Yle: Savosta löytyi iso dopingvalmistamo

Poliisi hävitti taas kannabispuskia asunnoista

Kuntoilijoita hurahti dopingiin