Ehdokasmäärät laskivat Kuopiossa

Äänestän marraskuun seurakuntavaaleissa yhtä innokkaasti kuin eduskunta- ja kuntavaaleissa. Se on oikeus ja velvollisuus, arvioi Veli-Matti Kuha, 31, Puijonlaaksossa Kuopiossa.

– Uskon löytäväni ehdokkaan, jonka arvopohja vastaa omaani ja joka on lapsiperheiden asialla. Poliittista väriä en katso, totesi Kuha, kun vaalien ehdokasasettelu päättyi maanantaina.

Ehdokkaiden määrä laski huomattavasti viime vaaleista Kuopiossa. Neljä vuotta sitten neuvostoihin pyrki 212 ehdokasta ja kirkkovaltuustoihin 201. Nyt luvut ovat 179 ja 178, vaikka mukana ovat myös Maaningan ja Nilsiän alueet.

Ehdokkaista valtaosa on keski-iässä. Nuorten määrä suorastaan romahti. Heitä on mukana vain muutama.

Eniten Pohjois-Savon seurakunnissa on ehdolla on sitoutumattomia, keskustalaisia ja kokoomuslaisia.

Kuopiossa ehdolla on runsaasti politiikasta tuttuja nimiä. Listoilta löytyvät esimerkiksi Ilkka Raninen (kok.), Jaakko Kosunen (sd.), Sirkka Sinkkonen (kesk.), Jaakko Kekoni (kok.), Taisto Toppinen (kok.) ja Anna Olkkonen (kesk.). Kuopion kirkkovaltuustoon pyrkii myös perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen. Hän on ollut Rautavaaralla kirkkovaltuutettu vuodet 2001–2008.

Vaaliliittoja on vain yksi, Kirkko kaikille, jonka takana ovat vaaliliitossa sosiaalidemokraatit ja vihreät, mutta joukossa on myös puolueisiin sitoutumattomia henkilöitä. Kirkko kaikille -tunnus on yhteinen seurakuntayhtymän kaikissa seurakunnissa.

Puijolla ja Männistössä kokoomuslaiset esiintyvät avoimesti puoluetunnusten alla. Perussuomalaiset esiintyivät vuoden 2010 vaaleissa ensimmäistä kertaa omilla listoillaan. Nyt heillä on ehdokaslistat tuomiokirkkoseurakunnassa sekä Kallaveden ja Järvi-Kuopion seurakunnissa.

Jotkut valitsijayhdistykset korostavat erityisesti sitoutumattomuuttaan puolue- tai herätysliiketaustoista. Sellaisia ovat esimerkiksi tuomiokirkkoseurakunnan Seurakunnan sanomaan sitoutuneina ja Puijon Yhdessä toimiva seurakunta ja Alavan Vastuunkantajat.

Maaninka on juuri liittynyt osaksi Kuopion Kallaveden seurakuntaa, kuten Karttula aiemmin.

Niinpä vaaleissa nousee kiinnostavaksi, kuinka iso osa tulevista luottamushenkilöistä on Kuopion kehyskunnista.

Siilinjärven seurakunnassa hieman alle puolet ehdokkaista on uusia nimiä ja ikähaitari on 19 vuodesta 78:aan. Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on vain viisi.

Suonenjoella ehdokkaiden keski-ikä on yli 56 vuotta, mutta heistä uusia nimiä on noin puolet.

Sopuvaalit järjestetään vain joissakin pienissä seurakunnissa. Esimerkiksi Rautavaaralla kirkkovaltuustoon yrittää 15, kun paikkoja on jaossa juuri saman verran.

– Puolueilla oli yhteinen sopimus sopuvaaleista. Kaikki sanovat toimivansa oman itsenäisen seurakunnan puolesta, talousjohtaja Anu Karmitsa sanoi.

Vesannolle ei tule viime vaalien tapaan sopuvaaleja eli innokkaita ehdokkaita kertyi mukavasti. Ehdokaslistoja on kaksi.

 – Hallinto näyttää uudistuvan aika voimallisesti. Kovin nuoria ehdokkaita listoilla ei näytä olevan, mutta työikäiset ottavat vastuuta myös seurakunnassa. Aika moni iäkäs valtuutettu astuu syrjään, kirkkoherra Jarmo Paananen tuumasi.

Aikataulu:

Ev.lut. kirkon ja MTV:n yhdessä rakentama seurakuntavaalien vaalikone avautuu 13. lokakuuta.

Ennakkoäänestys alkaa maanantaina 27. lokakuuta. Perinteisesti ennakkoäänestäminen on suosittua.

26. lokakuuta monissa seurakunnissa järjestetään ehdokkaiden vaalipaneeli.

Vaalit järjestetään sunnuntaina 9. marraskuuta klo 11–20.

Itsenäisissä seurakunnissa valitaan kirkkovaltuuston jäsenet. Seurakuntayhtymään kuuluvissa seurakunnissa valitaan jäsenet seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Vuoden 2010 kirkkovaaleissa äänestysprosentti oli 17.

Seurakuntavaalien alustavat ehdokaslistat