Ei huonompaa vaan erilaista opetusta

Savonia-ammattikorkeakoulun kehittämispäällikö Esa Viklund ymmärtää opiskelijoiden kommentteja. Hän ei kuitenkaan yhdistä opetukseen kohdistuvaa kritiikkiä vain Savoniaan.

– Jos katsotaan kaikilla mittareilla ja verraten muihin ammattikorkeakouluihin, meillä on erinomaisen laadukasta opetusta.

Myös Viklund nostaa esiin, että ammattikorkeakoulujen rahoitusta on leikattu 4–5 vuodessa 25 prosenttia.

– Se ei voi olla näkymättä, eikä se ole ollut helppoa. Kokonaisuuteen vaikuttaa myös oppimisympäristöjen uudistuminen amk-kentässä. Kun ympäristöjä on rakennettu uudestaan, siinä on omat kipupisteensä.

Hän sanoo, että myös opettajien on täytynyt opetella uusia asioita. Myös rahoitusmallin muutos on vaikuttanut toimintaan.

– Vaikka siitä voisi keskustella maailman tappiin, emme voi kuin sopeutua siihen, että kaikki on nykyään 100-prosenttisesti kilpailtua rahoitusta.

Suuri muutos on tapahtunut myös opiskelijoissa, kun opiskelijoita tulee sekä lukiosta että toisen asteen ammatillisella taustalla. Siten opiskeluvalmiuksissa on merkittäviä eroja.

Esa Viklund ei allekirjoita väitettä, että nyt valmistuvat opiskelijat olisivat silti huonompia kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

– He ovat kuitenkin varmasti erilaisia.

Myös hän toivoo lisää vuoropuhelua opiskelijoiden ja oppilaitoksen välille opetuksen kehittämisessä.

– Virallisten palaute- ja vaikutuskanavien rinnalla suora palaute ja dialogi ovat tärkeitä, että päästään heti tarttumaan ongelmakohtiin.

Viklund mainitsee, että suuren kokoluokan oppilaitoksessa haasteita varmasti tulee joka tapauksessa.

– Meillä on 6 000 opiskelijaa ja 300 opettajaa. Selvää on, että kaikki ei voi mennä kuin Strömsössä.

Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Savotta toimii opiskelijoiden ja oppilaitoksen välisenä siltana.

Opiskelijakunnan edustajiston puheenjohtaja Tiina Antikainen kertoo, että yleisimmät palautteet koskevat juuri lähiopetustuntien vähäistä määrä.

Sairaanhoitajaopiskelijan mielipidekirjoitusta hän pitää tervetulleena avauksena.

– Toivottavasti se hiukan ravistelee, että esimerkiksi opettajien tekemisiin kiinnitetään enemmän huomiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.