Ei vielä suurempia vahinkoja

Hyydepadot työllistävät edelleen ely-keskusta ja pelastuslaitosta Pohjois-Savossa. Elyn ryhmäpäällikkö Eino Toivanen sanoi maanantai-iltana, että pahin tilanne on Ylä-Savon joissa.

– Esimerkiksi Sonkajärvellä on jouduttu käymään useita kertoja.

Jääpatoja on purettu räjäytyksillä ja kaivinkoneilla. Yksi Ylä-Savon ulkopuolisista kohteista on Tervon Äyskoski, jossa vedenpinta on kääntynyt laskuun.

– Vahinkoja on tullut, mutta ei vielä kovin suuria. Talousrakennuksia, sanoja ja grillikotia on kastunut, Toivanen kertoo Pohjois-Savon tilanteesta.

Arviota tilanteen kehittymisestä on vaikea antaa lähipäiville. Paukkupakkaset näyttäisivät olevan oli ja lämpötila on noin -15 astetta.

– Varmasti joudumme tekemään ylläpitokäyntejä ainakin Ylä-Savon suunnalla. Seuraamme tilannetta koko ajan.

Toivasen mukaan elyn voimavarat ovat riittäneet tähän saakka, vaikka sopimusurakoitsijat ja panostajat ovat olleet täystyöllistettyjä.

Jokiin muodostuvat hyydepadot ovat seurausta joen suuresta virtaamasta ja ajoittaisista pakkaskausista. Kun virtaama on suuri, ei joen pinnalle pääse kehittymään suojaavaa jääkantta. Tällöin vesi voi kylmän sään vaikutuksesta alijäähtyä ja vedessä alkaa muodostua niin sanottua suppojäätä eli joki hyytää. Jäästä syntyy pato ja joki tulvii.

Hyydepatoja on nyt ennätyksellisen paljon