"Ei yläkouluikäinen lapsi ole vielä itseohjautuva" – Kuopiolainen Minna Myllymäki toimii opinto-ohjaajana sadoille ulkomailla asuville

Torstaiaamuna kuopiolaista opinto-ohjaaja Minna Myllymäkeä työllistivät toisen asteen oppilaitosten opiskelijavalinnat. Hän kertoo saaneensa ensimmäisen yhteydenoton niihin liittyen heti aamulla.

– Palaveri varasuunnitelmasta on sovittu kello yhdeksi.

Muista opinto-ohjaajista poiketen Myllymäki pitää palaverin kotoaan etäyhteyden varassa, koska hänen oppilaansa eivät ole Suomessa. Hänen koulunsa, Etäkoulu Kulkurin, toimisto sijaitsee Helsingissä, mutta koulun oppilaat ja opettajat ovat eri aikavyöhykkeillä eri puolilla maailmaa.

– Oppilaita on muun muassa Singaporessa, Virossa ja Saksassa. Maita on todella laajalla skaalalla. Viime lukukaudella harjoittelijamme kartoitti, missä päin oppilaamme sijaitsevat ja eniten oppilaita oli Yhdysvalloissa.

Opettajista suurin osa on Suomessa, mutta esimerkiksi muutama heistä työskentelee Australiasta käsin.

– On tietynlainen kutsumus auttaa ja ohjata varsinkin kaukana olevia, joilla arki voi olla yksinäistä. Kaikkialla ei välttämättä ole muita samanikäisiä suomalaisia, joiden kanssa jutella koulusta ja jatko-opinnoista.

Myllymäen mukaan yksi hänen oppilaidensa haaste onkin vertaistuen puute.

– Oppilas ei voi verrata omaa edistymistään luokkatovereiden edistymiseen.

Kulkurin opinto-ohjaajana Myllymäki on toiminut keväästä 2018. Sitä ennen hän työskenteli Leppävirralla opinto-ohjaajan sijaisena.

– Teen samoja asioita kuin muutkin opinto-ohjaajat eli annan opinto-ohjausta peruskouluikäisille, jotka sattuvat asumaan väliaikaisesti ulkomailla.

Yleisin syy ulkomailla koulun käymiseen on vanhempien työkomennus ulkomaille, mutta Myllymäellä on oppilaana myös nuoria urheilijalupauksia. Hänen kokemuksensa mukaan väliaikaisuus voi olla hyvin joustavaa.

– Meillä oli oppilas, joka asui ensimmäisestä luokasta peruskoulun loppuun asti väliaikaisesti ulkomailla.

Myllymäki kertoo, että yläkoululaiselle koulunkäynti etänä ulkomailla on todella haastavaa ja vaatii tukea. Kulkuriin päätoimiseksi etäoppilaaksi pääseminen edellyttääkin, että oppilaan tukena on turvallinen aikuinen, kuten lapsen vanhempi, pitämässä huolta, että tehtävät saa hoidettua ajallaan.

– Ei yläkouluikäinen lapsi ole vielä itseohjautuva. Eivät aikuisetkaan välttämättä ole. Joskus etätyöskentely on minullekin haastavaa ja olen miettinyt, miten rankkaa se on yläkoululaiselle.

Oppilaiden huolet ja murheet liittyvät varsinkin aluksi uuteen oppimisympäristön ja toimintatapojen opettelemiseen.

– Moni oppilas on tottunut siihen, että saa lukujärjestyksen ja opettaja on suunnitellut oppitunnit.

Niin sanottua normaalia työpäivää Myllymäellä ei ole. Hänen työaikansa joustavat, vaikka hän pyrkiikin rajaamaan ajan niin, että työskentely tapahtuu kello 8–17, jolloin saa yhteyden moneen eri paikkaan. Virka-aikaan hänen työnsä ei kuitenkaan rajoitu. Kiireisissä asioissa hän on yhteydessä oppilaisiin myös iltaisin.

– Mutta vanhemmat ymmärtävät, että en vastaa öisin puheluihin tai maileihin.

Etäkoulu

Kulkuri

Toiminnasta vastaa Kansanvalistusseura.

Ulkomailla asuvan suomalaisen etäkoulu.

Opetus suomeksi suomalaisen opetussuunnitelman mukaan.

Kehittänyt perusopetusikäisten verkko-opetusta vuodesta 2000.

Opettajia koulussa on noin 30 ja oppilaita tällä hetkellä noin 450.

Voi opiskella ensimmäisestä luokasta peruskoulun loppuun. Päättötodistuksen saa erityisessä tutkinnossa Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun kautta.

Lähde: Etäkoulu Kulkuri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.