Ekopisteverkoston toimivuus on herättänyt närkästystä – pistokoe kolmelle Rinki-pisteelle lupasi hyvää

Säiliöt tursuilevat, pientareella pötköttää kattopeltiä ja laatikkoon nojaa huonekalu. Arkistokuvat Kuopion ekopisteiltä eivät ole mukavaa katsottavaa.

– Ensimmäisen kiven heittäjä on se ongelma. Sitten keräyspisteelle alkaa kertyä muutakin ryönää.

Näin luonnehtii Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori ekopisteiden siisteyteen liittyviä ongelmia, jotka ovat puhututtaneet kansalaisia ja päättäjiä jo pidemmän aikaa.

– Väärinkäyttö lisää kustannuksia. Medialle vastasin kerran, että ylimääräinen jäte pisteillä maksaa 500 000 euroa vuodessa, Tammivuori pudistaa päätään.

Perjantai-illan pikakierros Kuopion alueen Ringeille osoittaa, että itse asiassa ekopisteet ovat siistissä kunnossa. Myös asiakkaat ovat tyytyväisiä.

– Kierrätän kaiken, minkä voin. Tuon tänne roskia kerran viikossa. Siistiä on ollut, Olli-Pekka Valén kertoo Savilahdentien Prismalla.

Maija Roivinen kurvaa pyörällään Neulamäen K-Marketin ekopisteelle ja kertoo, ettei hän ole huomannut laatikoiden tursuilleen. Myös Kolmisopen Citymarketin pihassa viesti on positiivinen.

– Ekopisteiden siisteys on parantunut. Toisaalta ihmiset ovat myös välinpitämättömiä. Tällä on joskus kaikkea roinaa, esimerkiksi hehkulamppuja, Jani Sonninen hämmästelee työntäessään muoveja niille osoitettuun säiliöön.

Pelkästään kuluttajan harteille kierrätysjärjestelmään liittyviä ongelmia ei kuitenkaan voi sysätä, sen myöntää Tammivuorikin. Tuottajien kustantama Rinki on saanut parivuotisen taipaleensa aikana osakseen kritiikkiä niin Savo-Pielisen jätelautakunnalta, kunnallista jätehuoltoa järjestävältä Jätekukolta kuin Kuopion kaupungilta.

Tammivuori muistuttaa, että Rinki on toiminut vasta kahden vuoden ajan ja verkoston toimivuus on vasta asettumassa uomiinsa. Viime kesänä Rinki sai paljon palautetta kesämökkiseutujen ekopisteiden epäsiisteydestä. Vuosi sitten Ringistä vakuutettiin Savon Sanomille, että kesän ongelmista otetaan opiksi. Tammivuoren mukaan pakkausjätteiden keräily on tänä kesänä sujunut varsin hyvin kesämökkikunnissa.

– Palautteen pohjalta valmistelimme tälle kesälle uuden ekopisteiden tyhjennysrytmin ja uudet reitit.

Savo-Pielisen jätelautakunta teki kesäkuussa kannanoton liittyen keräysjärjestelmän haasteisiin. Ongelman ytimiksi muotoituivat paitsi siisteys ja muovinkeräyksen riittämättömyys, myös huolet kahden rinnakkaisen jätepalvelun kustannuksista ja kehnosta tiedonkulusta muutostilanteissa.

Haasteet on myönnetty ja korjausliikkeisiin ryhdytty. Tammivuoren mukaan Rinki on petrannut ekopisteiden säännöllistä huoltoa ja aikoo jatkossa sijoittaa pisteitä näkyville paikoille. Lisäksi Rinki ja Jätekukko kokoontuivat vastikään keskustelemaan ongelmien ratkaisemisesta. Molempien toimijoiden viesti palaverin annista on sama: tieto vaihtuu jatkossa paremmin ja hyvässä hengessä.

– Sovimme säännöllisistä palavereista. Jatkossa linjaamme entistä tarkemmin, mitä Rinki suunnittelee ja mitä me suunnittelemme, Jätekukon logistiikkapäällikkö Teija Forsman kertoo.

Viestintä eri toimijoiden välillä on tärkeää, sillä jätelautakunnan määrittelemän palvelutason mukaisesti Jätekukon tehtävä on täydentää tuottajavetoista verkostoa. Forsmanin mukaan Jätekukko on täydentänyt Rinki-verkostoa koko ajan. Maakuntien pisteisiin tullaan tulevaisuudessa sijoittamaan myös muovinkeräyspisteitä. Kuopiossa Jätekukko on jo aloittanut kiinteistökohtaisen muovinkeräyksen.

Ekopisteverkosto

Nykyinen vastuunjako

Tuottajavastuun mukaisesti tuotteiden valmistajilla ja maahantuojilla on velvollisuus järjestää tuotteiden jätehuolto.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy on tuottajien järjestämä keräysverkosto. Kunnallisia ekopisteitä on suljettu Rinki-pisteiden tieltä.

Savo-Pielisen jätelautakunnan määrittelemän palvelutason mukaisesti kunnallisen jäteyhtiön (Jätekukko) tehtävä on täydentää tuottajavetoista verkostoa.

Jätekukon toimialueella on 79 Rinki-ekopistettä, joissa on lasi-, metalli- ja kartonkipakkausten keräys. 14 pisteessä kerätään myös muovia.

Jätekukko täydentää jätepalvelut asuinalueille, joissa on vähintään 300 asukasta ja lähipalvelut. Jätelautakunta arvioi, että jatkossa alueen ekopisteistä 30 prosenttia on kunnallisen jäteyhtiön pisteitä.

Uusimmat

Savo

Rautalammin kunnanjohtajasotkussa painava päätös: hallinto-oikeus asettui kunnanvaltuuston puolelle

Poliisi takavarikoi ison määrän apteekista varastettuja huumelääkkeitä – yhdelle miehistä tuomio myös puremisesta

Kuopion hurja kasvutavoite karkaa kauas – "Uskomme siihen edelleen"

Susia aletaan merkitä myös itäisessä Suomessa

Huippupaikat ei olekaan luopunut Antikkalan kehittämishankkeesta: "Suunnitteluun on mennyt kymmeniä tuhansia euroja"

Puolen miljoonan euron rahoitus ikääntyvien elämänlaadun ja hoidon tutkimukseen

Matkustajajuna Kuopiosta Helsinkiin törmäsi hirveen – juna jäi tunteja myöhään aikataulusta

Tulvatie avattiin liikenteelle Kiuruveden Remeskylässä

Hallinto-oikeus kumosi avin lumetuskiellon Antikkalassa

Synkät madonluvut: Kuopion väkiluku kääntyy laskuun

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.