Eläinlääkäri sai pitkään jatkuneilla rikoksilla yli 600 000 euron hyödyn – Tuomio sulki pieneläinvastaanoton

Pohjois-Savon käräjäoikeus on määrännyt kuopiolaisen eläinlääkärin neljäksi vuodeksi liiketoimintakieltoon vakavien talousrikosten takia.

Mies sulki omistamansa pieneläinvastaanoton nyt samaan aikaan, kun hän sai tuomion tietoonsa.

Käräjäoikeus tuomitsi 68-vuotiaan miehen törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta myös yhdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen sekä oheisrangaistuksena 70 tunniksi yhdyskuntapalveluun.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan yli 347 000 euroa valtiolle veropetoksella aiheutettua vahinkoa sekä rikoshyötyä. Summasta suurin osa on tilitettävä verottajalle.

Plussakortti paljasti isot käteisostot

Tuomio tuli tilikausilta, jolloin eläinlääkäri teki yhteensä yli kolmen miljoonan euron liikevaihdon.

Verottajalle mies ilmoitti kuitenkin toiminimensä tulot ja palvelujen myynnin liian pienenä niin, että hän vältti huomattavat tuloverot samalla kun jätti myös arvonlisäveroja maksamatta.

Syytteen mukaan teko oli törkeä, koska se oli pitkäkestoinen ja sillä tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä.

Kun eläinlääkärin toiminnasta aloitettiin verotarkastus vuoden 2017 lopulla, tarkastuksella paljastui, että hän oli jättänyt kirjanpidon ja tilinpäätöksen tekemättä useilta vuosilta.

Verotarkastajat ja poliisit joutuivat tutkimaan eläinlääkärin ja hänen toiminimensä pankkitilitietojen lisäksi luottokortti- ja pankkikorttimaksuja sekä selvittämään käteisostoja muun muassa plussa- ja bonuskorttien ostotietojen kautta.

Mies oli tehnyt ostoksia huomattavilla summilla käteisellä niin, etteivät ostot näkyneet kirjanpidossa, mutta paljastuivat kanta-asiakaskorttien tiedoista.

K-Plussa- ja S-Bonus-kortit auttoivat poliisia tutkimaan verottajan ilmoittaman rikosepäilyn. Kuva: Sauvo Jylhä

Maksoi osan jo jälkiveroina pois

Tutkinta ulotettiin lopulta aina vuoteen 2008 asti. Verotarkastuksen laskelmat paljastivat, että eläinlääkäri oli säästyneillä kirjanpitokustannuksilla ja virheellisillä veroilmoituksilla ansainnut itselleen yhteensä noin 640 000 euron rikoshyödyn laillisten tulojensa lisäksi kymmenen vuoden aikana.

Ennen oikeudenkäynnin alkua eläinlääkäri suostui jo vapaaehtoisesti maksamaan verottajalle usean sadantuhannen euron potin veromätkyjä, joita hänen oli vielä mahdollista maksaa jälkiverotusajan puitteissa.

Siksi verohallinto vaati oikeudessa mieheltä enää alle 340 000 euron vahingonkorvauksia.

Rikoksen esitutkinnan aikana mieheltä otettiin takavarikkoon omaisuutta 349 000 euron edestä. Käräjäoikeus määräsi omaisuuden pidettäväksi takavarikossa niin kauan, että mies on maksanut hänelle tuomitut summat tai jos asiasta toisin päätetään ylemmässä tuomioistuimessa.

Tunnustaminen alensi 2 v 8 kk vankeustuomiota

Syyttäjä vaati eläinlääkärille ainakin kuuden vuoden liiketoimintakieltoa ja ankaraa rangaistusta.

Eläinlääkäri myönsi oikeudessa syytteet ja vahingonkorvausvaatimukset. Hän kuitenkin vetosi oikeutta tuomitsemaan hänelle ehdottoman vankeuden sijasta ehdollista tai ehdollisen kanssa yhdyskuntapalvelua, koska hän lupasi maksaa vahingot takaisin valtiolle kokonaisuudessaan.

Lisäksi eläinlääkäri vastusti liiketoimintakiellon määräämistä, koska hän olisi halunnut jatkaa pieneläinvastaanottoa Kuopiossa.

Käräjäoikeus totesi, että syytetyistä rikoksista enimmäisrangaistus olisi voinut olla jopa seitsemän vuotta vankeutta eli kyse oli törkeistä rikoksista.

Oikeus perusteli tuomiotaan sillä, että eläinlääkäri oli vuosittain laiminlyönyt kirjanpitolain mukaiset velvollisuudet, joten menettely oli ollut pitkäkestoista ja rahallinen hyöty huomattava.

Rikosten perusteella oikeus katsoikin, että eläinlääkäri olisi tullut tuomita kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Verotarkastus paljasti rikosepäilyn. Verotarkastajat ilmoittivat sen poliisille. Tutkinta johti syytteeseen ja tuomioon. Kuva: Risto Aalto
 

Rangaistusta lievensi kuitenkin se, ettei eläinlääkäri pyrkinyt hävittämään mitään aineistoa verotarkastajilta. Lisäksi hän ennakkovastauksessaan oikeudelle myönsi teot.

Hän myös kertoi, että olisi ollut valmis syyteneuvotteluun, mutta ei osannut olla tarpeeksi aloitteellinen sen esittämiseksi ajoissa ennen oikeudenkäyntiä.

Oikeuden mukaan eläinlääkäri myös pyrki aktiivisesti poistamaan rikosten vaikutuksia verotarkastuksen jälkeen alkamalla maksaa ja lupaamalla maksaa loputkin rikoksilla ansaitsemistaan rahoista valtiolle.

Näillä perusteilla käräjäoikeus alensi miehen rangaistusta huomattavasti ja katsoi ehdollisen tuomion olevan riittävä yhdessä yhdyskuntapalvelun kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Voiko piirrustuksesta nähdä, millainen psykosotku ihminen on? Kuopiolainen kuvataideterapeutti antaa lohdullisen vastauksen

Savon Median lehtien verkkopalveluun kirjautumisessa ongelmia, näköislehdet luettavissa maksuttomasti

Ikäihminen on todellinen harvinaisuus Saaristokaupungin kulmilla – "Eihän tuolla lenkkipoluilla minun ikäisiä vastaan tule"

Kuopion keskusta kasvaa mutta ei saa lapsiperheitä – Uudiskohteet liian kalliita tavallisille perheille Kuopion palkkatasolla

Pohjois-Savon Kylät ja Pohjois-Savon Liitto etsivät jälleen vuoden kylää

Mies sai kolme vuotta vankeutta, koska peri 40 euron velkaa puukolla uhaten

Cannonball laajensi toimintaansa Kuopioon – Myös Bandidos hankki uudet tilat yritysalueelta

Päihdeporukka hakkasi kavereitaan – yhdeltä uhrilta murtui nenä, toiselta kylkiluu

Kuopiolainen Kitchen & Bar Gallá vuoden 2019 viidenneksi paras suomalainen ravintola

Mies tappeli kaupan vartijoiden kanssa kolmesti ja syyllistyi 31 näpistykseen yhden kesän aikana

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.