Enää muutama kymmenen savolaistaloutta ilman sähköä – enimmillään lähes 10000 taloutta oli ilman sähköä Savossa

Enää muutama kymmenen taloutta oli ilman sähköä Savon Voiman verkon jakelualueella kuuden aikaan illalla keskiviikkona eri puolilla Pohjois-Savoa.

Pahin tilanne oli kahden aikaan yöllä, kun yli 9800 Savon Voiman asiakkaalta puuttui sähköt. Pahimmat vika-alueet olivat linjan Kuopio -Vesanto eteläpuolella.

Etelä-Savossa on joitakin satoja Järvi-Suomen Energian asiakkaita ilman sähköjä.
 

Suurin osa katkoista johtuu lumitaakan alla sähkölinjoille taipuneista puista tai niiden oksista. Runsas lumimäärä ja tuulisten paikkojen tuiskukinokset ovat hidastaneet korjaustöitä. Yhtiö saa kelistä riippuen käyttöönsä helikopterin vikapaikkojen kartoitukseen.

Koko maassa ilman sähköä on Energiateollisuuden sähkökatkopalvelun mukaan noin 90000 taloutta. Pääosa sähkökatkoista on Suomen etelä- ja länsiosissa. Sähkökatkopalvelu toimi aamun aikana vain osittain, mutta palvelua vaivanneet viat saatiin korjattua aamuyhdeksän jälkeen.
 

Pohjois-Savoon on satanut tiistain ja keskiviikon aikana parikymmentä senttiä lunta. Ilmatieteen laitoksen mukaan Kuopion Savilahdessa lumen syvyys on kasvanut tiistain 22 sentistä 50 senttiin. Rautavaaran Ylä-Luostalla lunta on 46 senttiä ja Varkauden Kosulanniemen havaintoasemalla 44 senttiä.

Lunta on kuitenkin luvassa vielä lisää, sillä lumisateet jatkuvat keskiviikkoaamuna annetun ennusteen mukaan iltapäivään asti.

Tuulen nopeus Pohjois-Savossa on jäänyt maan kovimmista lukemista selvästi. Tuulen nopeudeksi on mitattu enimmillään 6 metriä sekunnissa. Puuskissa on tuullut 10 metriä sekunnissa.

 

Pieksämäellä lumisateet ovat aiheuttaneet ongelmia Pieksämäen Vesi Oy:n pumppaamoilla ja paineenkorotustoiminnassa. Ongelmat alkoivat jo tiistaina.

Keskustan alueella kaikki on toiminut kutakuinkin normaalisti, mutta haja-asutusalueella huoltomiehet ovat joutuneet selvittelemään katkoksia.

– Toimintakatkoja on edelleen tiedossa. Olemme suurempien voimien armoilla. Tärkeimpiä pumppaamoja hoidellaan imuautoilla, mutta niidenkin liikkuminen on nyt hankalaa, verkotopäällikkö Ari Haikarainen kertoo Pieksämäen Veden nettisivuilla.

Lisäongelmia yhtiölle tuottaa Maaveden suunnalla oleva vuoto, jota osuuskunta ei ole saanut vielä paikannettua.

Myös matkapuhelinoperaattoreilla on ollut säästä johtuvia häiriöitä. Ongelmia on ollut Pohjois- ja Etelä-Savossa.
 

Liikenneviraston tieliikennekeskuksen mukaan ajokeli on erittäin huono maan itä-, etelä- ja keskiosissa.

Junaliikenteessä on viivästyksiä myrskyn jäljiltä. Savon radalla junat kulkevat puolisen tuntia aikataulustaan jäljessä. Muualla maassa viivästykset ovat pisimmillään puolitoista tuntia.

Junia on myös jouduttu korvaamaan linja-autoilla radalle kaatuneiden puiden takia.

Lentoliikenne on pysynyt pääosin aikataulussa.


Sääennusteen mukaan lumisateet siirtyvät kohti kaakkoa puoleenpäivään mennessä. Samalla myös tuulet alkavat laantua.

Pakkanen kiristyy torstaihin mennessä yli 15 pakkasasteen mutta lauhtuu jälleen perjantaina, jolloin lumisade alkaa uudestaan.

Savon Voima uskoo, että yhtiö saa korjattua kaikki sähkökatkopaikat tämän päivän aikana, mikäli sääennuste toteutuu.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.