Ensimmäinen nainen aloitti palomiehenä Pohjois-Savossa

Pohjois-Savossa tehtiin perjantaina pelastusalan historiaa, kun kautta aikojen maakunnan ensimmäinen nainen aloitti työnsä palomiehenä.

Suomessa on 23 vuoden aikana valmistunut yhteensä vain kymmenen naista palomieheksi. Heistä kahdeksan työskentelee alalla edelleen.

Pohjois-Savossa naisia ei ole ollut palomiehenä koskaan. Etelä-Savossa on yksi nainen palomiehenä niin, että hän on kouluttautunut ja edennyt työurallaan alipäällystöön eli esimieheksi.

Kuopiolainen Kerttu Ylimartimo, 27, valmistui Pelastusopistolta pelastajaksi viime talvena. Sitä ennen Pelastusopistolta oli valmistunut naisia palomieheksi vuonna 2005.

Ylimartimo pääsi palomieheksi Kuopion pääpaloasemalle, kun toukokuussa pelastuslaitoksella alettiin kaivata uusia kesäsijaisia.

– Oli hienoa päästä tänne töihin opettelemaan, miten alan töitä tehdään. Ensihoito on minulle tuttu ja turvallinen ala, mutta palopuolella on paljon uutta. Nöyrällä ja kiinnostuneella mielellä tulen oppimaan alan asioita, Ylimartimo kertoi perjantaina, kun oli saanut palomiehen vaatteet ja päässyt tutustumaan työvuoroonsa.

Töitä riittää

Työvuorossa Ylimartimo otettiin mutkattomasti vastaan. Tekemistä alalla riittää.

– Hän on valmistunut pelastajaksi ja pääsee heti normaaleihin alan töihin. Osa työvuoroista tehdään ensihoidon tehtävissä ambulanssissa ja osa pelastuspuolella, palomestari Kalevi Bruun Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo kaikkien palomiesten työvuorokierrosta.

Ylimartimo on Tervolasta Lapista, jossa hän työskenteli aiemmin perustason ensihoitajana ambulanssissa.

– Ambulanssissa olin usein samoilla keikoilla kuin palomiehet. He saivat ylipuhuttua minut hakemaan Pelastusopistoon Kuopioon.

– Ensin ajattelin, että pelastusala on miesten töitä eikä se ole naisen paikka, mutta sitten ajatukseni muuttuivat. Näin uutisista, että kaksi naista oli päässyt opiskelemaan Helsingin pelastuskouluun ja päätin hakea itsekin alalle.

Alkuun jännitti

Syksyllä 2016 Pelastusopiston pelastajakurssilla aloitti Ylimartimon lisäksi Heini Hakasalo. Sitä ennen oli ollut useiden vuosien tauko, ettei naisia ollut päässyt läpi opiston pääsykokeesta.

– Oli hyvä, että naisia pääsi kerralla kaksi opistoon, sillä pystyimme vaihtamaan Heinin kanssa kokemuksia asiasta.

– Pääsykoe ei ollut hirveä. Itsellä lihaskuntotesti meni hyvin läpi, mutta Cooperin testiä varten jouduin harjoittelemaan ennen pääsykokeita.

– Pelastusopistoon meno jännitti alkuun ja mietin, miten minut otetaan siellä vastaan, mutta naisten kohtelussa ei ole ollut mitään erovaisuuksia.

Pelastusalalla pääsykokeet ja opetus ovat samat niin naisille kuin miehille.

– Opetus oli mahtavaa, ja opintojen aikana sai huikeita kokemuksia. Pelastusopiston yhteishenki on hyvä. Tuntuu kuin olisimme olleet yhtä perhettä.

– Lisäksi käytännön opetus on todella kiinnostavaa. Sitä olisi saanut olla enemmänkin.

Ylimartimo oli ambulanssissa työskennellessään saanut kuvan, mitä onnettomuuksien ja sairauskohtauksien keskellä työskenteleminen voi tarkoittaa.

– Silti Pelastusopistolla huomasi, miten valtavan laajaa osaamista palomiehellä pitää olla. Opinnoissa käytiin monia asioita läpi. Silti ajattelen, että töissä jätkiltä tulee opittua vielä paljon uutta lisää.

– Otan mielenkiinnolla kaikki työtehtävät vastaan, sillä jokainen kaluston käpistely tai työkeikka vie varmasti omaa osaamista eteenpäin.

 

Näin vaaditaan: Fyysiset vaatimukset alalle

Ennen pelastajakurssille hakemista hakijan on suoritettava fyysisen toimintakyvyn testi, jossa jokainen osasuoritus on karsiva. Yksikin minimin alle jäävä tulos tarkoittaa hylättyä testiä.

Penkkipunnerrus tehdään 45 kilolla minuutin ajan. Minimivaatimus on 25 kertaa. Täydet pisteet saa 38 kerrasta.

Istumaannousuja on tehtävä minuutin aikana vähintään 34 kertaa. Täydet pisteet saa 48 kerrasta.

Leuanvetoja vastaotteella on tehtävä kuusi. Täydet pisteet saa 14 leuanvedosta.

Jalkakyykkyjä 45 kilon painolla tehdään minuutin ajan. Toistoja on tehtävä 23. Täydet pisteet saa 34 kerrasta.

Valintakokeessa Cooperin testissä eli 12 minuutin aikana on juostava 2 800 metriä. Täydet pisteet saa 3 100 metristä.

Uimataitotestissä on neljässä minuutissa ja 45 sekunnissa uitava vähintään 200 metriä. Selkäuinti on kielletty.

Suomessa valmistui kymmenes nainen palomieheksi 23 vuoden aikana

Naisia ei ole valmistunut palomiehiksi 10 vuoteen - Kaksi naista valittiin pelastajaopintoihin