Ensimmäiset uudet talot nousseet Hiltulanlahteen

Kuopiolaiset Mervi Rantsi ja Tuomas Kämäräinen pääsivät ensimmäisten joukossa rakentamaan uusille Hiltulanlahden tonteille omakotitaloaan. Nyt talo alkaa olla valmis, ja muuttoa Niiralassa sijaitsevasta kerrostaloasunnosta suunnitellaan parin kolmen viikon sisään.

Perheen esikoinen ilmoitti itsestään vasta talopäätöksen tekemisen jälkeen.

– Tuli pikku kirittäjä, että pitää saada mökki valmiiksi, Kämäräinen hymähtää.

Yksi syy siihen, että Rantsi ja Kämäräinen päättivät muuttaa juuri Hiltulanlahteen, oli alueen maaperä.

– Tänne on helppo rakentaa verrattuna esimerkiksi Pirttiin, sillä täällä ei ole kalliolouhikkoa. Meillä ei ollut niin paniikki sen suhteen, että tehdäänkö talo vai ei, mutta kunhan haimme tonttia ja sitten saimme sen, Kämäräinen kertoo.

– Se oli myös yksi syy, että tästä pääsee keskustaan vartissa, Kuopion keskustassa töissä käyvä Rantsi lisää.

Kuopion kaupunki on jakanut Hiltulanlahden rakennushankeen kolmeen vaiheeseen. Niistä ensimmäisellä alueella rakentaminen on jo täydessä käynnissä. Sinne on tulossa asunnot 600–700 uudelle asukkaalle.

Kuopion asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen kertoo, ensimmäisiä asuntoja alettiin rakentaa loppukesästä. Parhaillaan rakennetaan pariakymmentä omakotitaloa.

Ykkösalueen rakentaminen on sekin jaettu vielä kolmeen vaiheeseen. Niistä ensimmäisen vaiheen kunnallistekniikka on jo pieniä viimeistelytöitä lukuun ottamatta valmis. Tämä tarkoittaa katujen lisäksi esimerkiksi vesihuoltoa, viemäreitä ja energiaa.

– Nyt kunnallistekniikan työt ovat alkamassa kakkosvaiheella Vanulantien ympäristössä. Se on kevättöitä. Kesän jälkeen työt jatkuvat kakkosvaiheen itäosassa, missä on Sormulantie ja sen varsi, sanoo Kuopion kaupungininsinööri Ismo Heikkinen.