Ensimmäiset vieraat yöpyivät Apellin hotellilaivassa: "Liian monta kolmen tunnin yötä"

Monien vaiheiden ja valitusten jälkeen Ismo Apellin hotellilaiva Hanko otti ensimmäiset asiakkaat vastaan perjantaina. Torstain ja perjantain välisenä yönä laivalla tosin jo yöpyi ensimmäinen tilausporukka ponsselaisia metsäkoneenkuljettajia, mutta tilaisuus oli suljettu.

Ensimmäisenä varsinaisena hotelliyönä laivan 22:sta hytistä kymmenen on varattu. Yöpyjät ovat enimmäkseen Iisalmen Sankariniemellä pidettävien aikuisyleisurheilukilpailujen osanottajia.

Tuntuu hassulta mennä hotelliin nukkumaan omassa kotikaupungissaan. Polkaisen pyörällä satamaan ja saan huoneen laivan keulasta. Huoneesta pääsee ulos keulakannelle, jossa on riippumatto. Auringonlaskusta oranssiksi värjääntyvää taivasta on mukava katsoa selällään.

Laivan omistaja Ismo Apell tulee puoli yhdeltätoista kesäteatterinäytelmästä, jossa hän ohjaa ja näyttelee. Hän on asunut laivalla heinäkuun, kun odotteli rakennusluvan lainvoimaa hotellitoiminnan aloittamiseen.

– Laivaan nouseminen on ihmiselle jonkinlainen siirtymäriitti. Hän siirtyy toiseen todellisuuteen.

Apell kertaa kannella laivan oston viime syksyltä, lupavaiheet Kuopiosta ja Iisalmesta ja laivan hinauksen lopulta Iisalmeen.

Laiva jää talveksi Iisalmeen. Jää ja lumi eivät Apellin mukaan tee laivalle mitään. Sisällä on lämmintä.

Toimintaa alkavat pyörittää Koljonvirran leirintäalueen yrittäjät Erja ja Jamppa Kääriäinen. Apell asuu Kuopiossa, josta hän hoitaa näyttelijän, ohjaajan ja luennoitsijan töitään.

– Tulisin kyllä toimeen ihan koulutusta vastaavalla työlläkin, mutta olen tykännyt laivoista pienestä asti. Matkoillakin pitää aina päästä katsomaan laivoja. Halusin oman laivan, Apell kertoo.

Apell on iloinen, että laivalla on nyt kolmen vuoden lupa toimia hotellina Iisalmessa. Hän kiittelee, miten hyvin asiat hoituivat viranomaisten kuten rakennustarkastajien ja palotarkastajien kanssa.

– Asioita mietittiin yhdessä. Iisalmessa olo tuntuu hyvältä, vaikka totta on, että asiakkaita olisi paljon enemmän Kuopiossa.

Satamassa käveleskelee uteliaita, joista osa nousee laivaan katsomaan, miltä se näyttää sisältä. Kaikki kehuvat poikkeuksetta hienoksi.

Puoli yhdeltä Apell lähtee tuttujensa kanssa baariin.

– Vaikka tällä viikolla on tullut liian monta kolmen tunnin yötä.

Työ kesäteatterissa ja hotellilaivan valmiiksi saattaminen ovat verottaneet miehen unia.

Unentulo hytissä odotuttaa vähän. Patja on jämäkkä ja tyynyt sopivan korkuisia.

Yöllä havahdun satamasta kuuluviin huutoihin. Ehkä samaa nuorisoa, joka oli jo illalla kokoontunut sataman kioskiin, mietin ja vaivun uudelleen uneen.

Puoli kahdeksalta aamulla käytävältä ja yläkerran aulasta kuuluu ääniä. Kääriäiset laittavat aamupalaa ja urheilijat käyvät syömässä ennen päivän kisoja.

Apell nukkuu vielä.

Viikon kuluttua hän järjestää avajaiset, joissa laiva nimetään Wuokseksi. Vesistön nimen ja hyvin unien vuoksi, Apell selvitti edellisenä iltana.

Hotellilaivan lupa sai lainvoiman - tutustu laivaan kuvasarjassa