Entäs jos päätös on kielteinen?

Pieni tyttö esittelee innoissaan piirustusvihkoaan. Sivuilla vilahtaa suurien jalkapalloseurojen kuten Real Madridin ja A.C. Milanin logoja, eri maiden lippuja sekä kuvia perheestä robottihahmoina. Muutama piirustuksista on saanut paikkansa myös seinällä.

Nuori taiteilija on Mahya, 7, joka asuu perheensä kanssa Tarinan vastaanottokeskuksessa. Afgaaniperheeseen kuuluu isä Abbas Mohammadi, äiti Shamsi Lotfi sekä vilkas pikkusisko Elina, 1,5, joka on syntynyt Suomessa olon aikana.

Perhe on asunut Tarinassa marraskuusta 2015 lähtien eli käytännössä keskuksen koko olemassaolon ajan. Abbas osoittaa parrassaan olevaa yhtä harmaata haiventa. Se on ilmestynyt kasvoille Tarinassa olon aikana.

– Olen tyytyväinen vastaanottokeskuksen työntekijöihin, he ovat tosi kilttejä. Olen todella iloinen, että olen Suomessa perheeni kanssa, Abbas kertoo.

Vaikka Abbas antaa paljon kiitosta henkilökunnalle, elo keskuksessa ei ole ongelmatonta.

Eri maista tulleilla turvapaikanhakijoilla ei ole yhteistä kieltä ja yksityisyyden puute on stressaavaa. Perheellä on oma huone, mutta esimerkiksi ruokaa voi laittaa vain yhteisissä tiloissa. Suomen kylmyyteen on kuitenkin jo totuttu.

– Vastaanottokeskuksessa on paljon ihmisiä ja heillä on paljon ongelmia ja masennusta, kun takana on vaarallinen matka, perheen äiti Shamsi kertoo.

Perheen ensimmäinen turvapaikkahakemus sai kielteisen vastauksen ja nyt he odottavat toista päätöstä. Odotusta on kestänyt jo vuoden ja kolmen kuukauden verran.

Aika tuntuu pitkältä, sillä päivät keskuksessa toistavat samaa kaavaa eikä tekemistä juurikaan ole. Ainoa muutos rytmiin on se, kun Mahya käy päivisin esikoulussa.

– Jos saamme myöntävän vastauksen, aion tehdä työtä ja opiskella ammatin. En halua ottaa sosiaalitukia, Abbas toteaa.

Entäs jos päätös on kielteinen? Sitä perhe ei halua ajatella.

– Toivon myönteistä päätöstä. Afganistanissa on ongelmia, siksi ihmiset lähtevät sieltä pois. Toivon lapsille hyvää tulevaisuutta, Shamsi lopettaa.

Tarinan vastaanottokeskuksen kaikki nykyiset asukkaat ovat valittaneet kielteisestä päätöksestä