Entinen yhteissauna palvelee nykyään kesäasuntona: "Viittaa paikan nimen lisäksi siihen, että kukkaro tyhjeni"

Syvänniemellä Kukkarolahden rannassa sijaitseva kesäpaikka on ristitty Kukkarolaksi.

– Se viittaa paikan nimen lisäksi siihen, että kukkaro tyhjeni, kun tätä remontoitiin, Janne Mäkinen naurahtaa.

1920-lukulaisen saunarakennuksen kunnostaminen asunnoksi teetti töitä.

– Yhdenkin ikkunan alaosa oli surkeassa kunnossa ja näytti ihan toivottamalta. Kaiken voi kuitenkin korjata, Orvokki Husso toteaa.

Syvänniemen teollisuusyhteisön asukkaat kylpivät ennen vanhaan yhteisessä saunassa. Myös kivenheiton päässä varttunut Husso sai lapsuutensa ensimmäiset löylykokemukset nykyisessä kesäkodissaan.

Entisen löylyhuoneen paikalla on nyt makuuhuone, pesutilojen tilalla avara keittiö ja tupa. Miesten pukuhuone muuttui eteiseksi, naisten pukuhuoneeseen rakennettiin sauna. Rakennuksen muuttaminen asuinkäyttöön vaati Kuopion lääninhallitukselta poikkeusluvan, jonka myöntämistä muun muassa Karttulan kunta ja Kuopion museo puolsivat lausunnoin.

Remontti oli tehtävä vanhan rakennuksen ehdoilla. Talon alkuperäinen, betoninen välikatto on vahvistettu teollisuusjunaradan kiskoilla.

– Ilmastoinnin vetäminen ratakiskojen väliin oli hankalaa. Tein ilmastointiaukkoa katuporalla: sähköliitäntöjä maahan poranneet työmiehet käyttivät timanttiporia, mutta betonin seassa olevat kivet rikkoivat niiden teriä, Mäkinen kertoo.

Lue lisää aiheesta Savon Sanomien Kesä-liitteestä.