Entiseltä Ärrältä löytyi tilat lounaskahvilalle

– Luulin, että selviäisin yksin, mutta ei tästä olisi tullut mitään ilman sukulaisten apua, sanoo tuore kahvilayrittäjä Mirva Kervinen.

Se on helppo uskoa, kun vilkaisee kahvilan tiskin taakse. Siellä häärivät yrittäjän äiti Sirkku Kervinen ja täti Raili Kasonen.

Pian myös käly Maria Kervinen astuu sisään, heittää takin pois, kääri hihat ja astuu tottuneesti hetkeksi tiskin taakse.

On lounasaika ja Kahvila Väkkärä täynnä väkeä. Niin se on ollut siitä asti, kun Kervinen, kokki ja tekstiilitaiteilija avasi paikan Heinäveden keskustan entiseen R-kioskiin huhtikuun alussa.

– Kun joku meistä tekee jotain, kohta on koko suku samassa sopassa. Niin kävi tässäkin, yrittäjä naurahtaa.

Tavaroita lainaksi

Kervinen pyöritteli pitkään päätöstä lounaskahvilasta ja teki laskelmia.

– Lopulta kyllästyin, kun kaikki vain kyselivät, koska oikein aion aloittaa. R-kioski lopetti ja tilat vapautuivat sopivasti joulun alla.

– Täällä kun on kaikenlaista vanhaa esillä, myös kyläläiset toivat pyytämättä lainaksi vanhoja tavaroita, kuten putkiradion ja kahvimyllyn. Seinillä on vanhoja valokuvia sukualbumista, yrittäjä näyttää ja kiirehtii samalla kertomaan, mitä tarjotaan tänään lounaaksi.

– Tehdäänkö amerikkalaiseen tyyliin? Otat ensin ja maksat sitten, hän kysyy jo tutuksi tulleelta Kalle Ritvaselta.

Mies nyökkää ja ampaisee kohti lounastiskillä odottavaa porkkanakeittoa.

Koululla on keittiö ja kangaspuut

Yrittäjä omistaa puuseppäveljensä kanssa Torvelan vanhan kyläkoulun 13 kilometrin päässä kirkolta. Kumpikin asuu ja työskentelee siellä. Veljellä on koululla verstas, siskolla keittiö ja kangaspuut.

– Teen kahvilan pienessä keittiössä vain salaatit sekä lounaskeiton ja kaiken muun koululla. Periaatteeni on, että teen kaiken mahdollisen itse.

Yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, kun konkurssi sulki kahvilasta kivenheiton päässä olevan Gasthausin ja Kervinen menetti työnsä kokkina.

Kervisen yrityksen toimialoina olivat alunperin pitopalvelu, teemakakut ja siivoukset. Siivouksiin ei aika enää riitä, mutta pitopalvelu ja teemakakut ovat yhä tiukasti yrittäjän elämässä mukana.

Väkkärän asiakkaatkin pääsevät toisinaan nauttimaan kakkukaunottarista, ellei niitä ole jo ehditty ostaa Facebookista, mihin yrittäjä kuvaa kaikki kakkunsa.

– Kahvilan osuus töistä kasvaa koko ajan. Alku on ollut aivan hurjaa. Olen päivät täällä. Illat ja yöt leivon ja laitan pitoruokia.

– En missään tapauksessa valita. Tekeminen on elämäntapa ja sukuvika. Tämä oli ainoa tapa työllistää Heinävedellä, 3 500 asukkaan pikkukunnassa itseni ja vähän muitakin aloilla, mitä rakastan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Naiset käyvät virkkukoukuilla ja neulepuikolla kartanon kimppuun

Liki 150 Varkauden lasta pääsee uusin päiväkoteihin

Leppävirran suursatsaus on tutumpi kuin itse kunta