Epäilyttävän halvat tarjoukset pitäisi hylätä

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan urakkatarjous pitäisi voida suoraan hylätä, jos tarjoushinta on epäterveen alhainen.

Tällä hetkellä rakennusurakan kilpailuttaja voi vaatia lisäselvityksiä. Jos selvitykset eivät tyydytä, tarjouksen voi sen jälkeen hylätä.

- Harva yritys kuitenkaan lähettää pyynnöstä selvitystä, joka on sille itselleen epäedullinen, Harjuniemi sanoo.

Pelkona on myös, että tarjoaja valittaa hylkäyksestä markkinaoikeuteen. Lakimuutoksen avulla kynnys tarjouksen hylkäämiseksi alenisi.

Rakennusurakoiden hinnoissa viiden prosentin hintaeroja pidetään yleensä normaalina vaihteluvälinä.

Julkiselle halpaa

Hankintalaki asettaa varsin tiukat raamit kilpailutukselle. Tarjouksista on hyväksyttävä se, joka on kokonaistaloudellisesti edullisin tai hinnaltaan halvin. Riippuen siitä kumpi on otettu valintaperusteeksi.

Kokonaistaloudellinen edullisuus tarkoittaa, että hinnan ohella tarjouksessa painotetaan laatukriteerejä.

-On täysin ostajan päätettävissä halutaanko laatua vai halvin hinta. Laatua voidaan painottaa suhteessa hintaan vaikka 90 prosenttia, hankintalain asiantuntija Vaasan yliopiston lehtori Kristian Siikavirta sanoo.

Harjuniemen mukaan julkisen sektorin rakennusurakoissa valintaperuste on hyvin usein halvin hinta.

-Osaaminen ei kunnissa ja kuntien yhtiöissä useinkaan riitä muihin vaihtoehtoihin. Hakemalla halvinta vältytään keskusteluilta ja mahdollisilta valituksilta, Harjuniemi sanoo.

Lue lisää tiistain Savon Sanomista.