Erikoiset lintuvieraat keskeyttivät mökin siivouspäivän

Varkautelaisen Airi Hyvärisen siivouspäivä kesämökillä keskeytyi hauskasti aamupäivällä perjantaina Varkaudessa.

– Kuulin ulkoa kahinaa ja lähdin katsomaan, että onko ukkonen taas tulossa. Näin jo ulko-ovelta, että mökkirannassa, kahden kiven nokassa istui kaksi suurta lintua. Ne olivat harmaahaikaroita. Kahina tuli kai siitä, kun ne laskeutuivat kiville, Hyvärinen arvelee.

Hän palasi nopeasti mökkiin ja otti kännykän kuvatakseen erikoiset vieraat.

– Kurkistin varovasti ulos hyttysverhon välistä. Toinen haikaroista huomasi minut ja pyrähti lentoon ja toinen heti perässä. Onnistuin kuvaamaan ne vain ovelta noin 20 metrin päästä.

Hyvärinen ei ole koskaan ennen nähnyt haikaroita mökkirannassaan Varkauden Lehtoniemessä, eikä missään muuallakaan, vaikka harmaahaikara ei enää ole kovin harvinainen Pohjois-Savossa.

– Tuumimme miehen kanssa, että linnut olivat varmasti katsomassa sopivaa pesäpaikkaa ensi kevääksi. Tervetuloa vain meille takaisin, Hyvärinen toivottaa.

Hauska sattuma on myös se, että hän on seurannut keväästä asti netissä elämää mustahaikaran pesässä Virossa.

– Ja nyt sitten näin ihan livenä harmaahaikaroita omassa rannassa, hän iloitsee.

Lintuyhdistys Kuikan varkautelainen retkivastaava Timo Immonen pitää hyvin todennäköisenä, että harmaahaikarat pesivät jo Pohjois-Savossa.

– Varkaudesta ei ole vielä tehty varmoja pesälöytöjä, mutta lintuja on nähty usein. Esimerkiksi viime syksynä viisi harmaahaikaraa viihtyi useita viikkoja levähdysalueen tuntumassa Ämmäkosken rannalla, Immonen tietää.

Harmaahaikarahavaintoja tehdään Immosen mukaan Pohjois-Savossa nykyisin läpi vuoden. Eniten ne kuitenkin liikkuvat syyskesällä ja syksyllä.

– Nuoret harmaahaikarat lähtevät jostain syystä yhdessä liikkeelle juuri syyskesällä ja syksyllä.

Suomen lintuatlaksen mukaan täysin varmoja harmaahaikaran pesiä on Suomessa 80. Mahdollisia ja todennäköisiä pesintöjä on lisäksi jo noin 450.

Lajin ensipesinnät varmistettiin Suomessa vasta 1920-luvulla. Laji säilyi Suomessa harvalukuisena aina 1980-luvulle asti. Vielä 1990-luvullakin kannanarvio oli vain noin sata pesivää paria.

Harmaahaikara viihtyy rannikkoseudulla, mutta on levittäytynyt viime vuosina myös sisämaahan.