Eroaalto iski vahvasti myös Savossa

Eduskunnan kannattama tasa-arvoinen avioliittolaki on kiihdyttänyt monia savolaisia eroamaan kirkosta. Perjantaista sunnuntaihin Pohjois-Savosta ilmoittautui Eroakirkosta.fi-sivuille 685.

Varkaudessa media-assistentiksi opiskeleva kuopiolainen Juha Leskinen kertoo olevansa yksi kirkosta viikonloppuna eronneista. Keskustelu avioliittolain ympärille oli viimeinen pisara pitkäaikaisessa harkinnassa.

– Asia vahvistui tasa-arvoon liittyvässä kysymyksessä. En kuitenkaan koe kapinoivani. En vain näe enää mitään syytä kuulua kirkkoon, 22-vuotias Leskinen pohtii.

Tulevaisuudessa hän saattaa liittyä kirkkoon jos naispuolinen kumppani haluaa kirkkohäät. Hän toivoo, että kirkko vihkisi avioliittoon myös samaa sukupuolta olevia pareja.

– Ei tässä keskiaikaa eletä.

Hän arvostaa, että arkkipiispa Kari Mäkinen kannatti lakiuudistusta.

– Kunnioitan arkkipiispaa ja hänen mielipidettään. Jokaisen tulisi saada mennä naimisiin oman rakkaansa kanssa ilman, että sukupuoli sitä estäisi.

Liikettä on myös toiseen suuntaan. Kuopiossa keskusseurakuntatalon virastossa oli kuitenkin maanantaina rauhallista. Aamupäivän aikana jäseneksi kävi liittymässä kaksi ihmistä. Suurin osa liittymisistä tapahtuu nykyisin netissä ja niistä tiedot tulevat vasta viikon kuluessa.

Avioliittolain muutokset ja arkkipiispa Mäkisen ilahtuminen eduskunnan äänestyksestä eivät pitäisi olla sellaisia syitä, joiden vuoksi kannattaa erota kirkosta.

Näin toteaa Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.

– Kirkko on johdonmukaisesti korostanut jokaisen ihmisen arvoa sekä avioliittoa miehen ja naisen välisenä. Eduskunnan päätöksellä muutetaan valtion lakeja, ei kirkon avioliittokäsitystä.

Jolkkonen korostaa, että täysi ihmisyys ei riipu asemasta tai saavutuksista eikä perhemuodosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

Kirkon mukaan miehen ja naisen välinen avioliitto puolestaan palvelee uuden elämän syntymistä lasten kasvua ja yhteistä hyvää.

– Kirkollisissa vihkimisissä osapuolina ovat mies ja nainen.

Tällä kertaa kirkosta eroajat eivät tuohtuneet kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen vaan arkkipiispan kannanotosta.

– Ymmärrän pettyneitä. Mutta nyt protestin seuraukset osuvat sivullisiin.

Hän muistuttaa, että yksittäiseen ministeriin tai arkkipiispaan kohdistuva protesti kohdistuu ensisijaisesti oman kotiseurakunnan työhön.

– Kuopion hiippakunnassa kirkon työntekijät tekevät hienoa työtä erityisesti lasten, nuorten ja köyhien parissa.

Kirkollisverosta lähes puolet käytetään kasvatukseen ja diakoniaan eli juuri lapsiin, nuoriin ja köyhiin.

– Kirkosta eroaminen osuu kipeimmin tähän työhön. Jos taloudellinen pohja rapautuu, auttamisen edellytykset heikentyvät.

Jolkkosta surettaa, jos ihminen katkaisee yhteyden kotiseurakuntaansa.

– Joka tahtoo olla kristitty, kuuluu aina johonkin seurakuntaan. Toivon, että mahdollisimman moni löytäisi tiensä takaisin kodin lämpöön.

Hän arvelee keskustelun jatkuvan kirkon avioliittokäsityksestä.

– Kirkon kanta määritellään kirkolliskokouksessa. Yksittäisen papin tai edes piispan kanta ei muuta yhteisiä päätöksiä.

Samaa sukupuolta olevien kirkossa vihkiminen edellyttäisi 3/4 määräenemmistöä kirkolliskokouksessa ja kirkon opista nousevia perusteluja.

– Minun on vaikea nähdä edellytyksiä tälle muutokselle.

Ennen viikonvaihdetta Kuopion seurakunnista oli eronnut tänä vuonna 1 081 jäsentä. Liittyjiä oli samassa ajassa 254. Molemmat luvut ovat nousseet viime vuodesta. Ylä-Savon seurakuntayhtymästä lähtijöitä on ollut tänä vuonna 289 ja tulijoita 79.

Arkkipiispa Mäkinen: Aika avioliittokeskustelulle on nyt

Uusimmat

Savo

Aktiivinen reserviläinen saa kärsimyskorvauksia valtiolta, kun väärä merkintä esti pääsyn rauhanturvaajaksi

Ilmavoimien upseerien syytteet käsitellään toukokuussa – Simputuksen uhreissa oli useita everstiluutnantteja ja majureita

Nainen raivostui lääkkeitä vieneelle miehelle – uhria kidutettiin tuntien ajan

Tahallinen tulipalo tukki valtatien – sankka savu tuprusi autopalosta suoraan tielle

Useiden maiden puolustusvoimien iso testaustapahtuma näkyy myös Rissalassa – kevään tapahtumaan ehkä Ranskan Rafalet ja iso ilmatankkauskone

Auto päätyi penkkaan Iisalmen yössä – kuski ja apukuski niin humalassa, ettei ajajaa saatu selville

Senioriliike haluaisi käyttää eläkerahastoja: "Hyöty valuisi isotuloisille eläkeläisille"

Siilinjärvellä huutokaupataan satoja pulpetteja ja muuta koulutavaraa purettavasta koulusta

Siilinjärven uudet vanhat vastasivat kenkäkysymykseen – katso kuvat ja video Siilinjärven lukion tansseista

Näin lukijat kommentoivat kenkäetikettiä: "Omissa vanhoissa moni tanssi verisin jaloin, kun ei ollut varaa korkkareihin. Tennarit olisivat olleet paremmat."

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.