Espanjalaisessa sairaalassa tulkkina työskentelevä savolaisnainen: "Suomalaiset jääräpäät eivät usko Espanjassakaan”

Espanjassa sairaalatulkkina työskentelevän Pia Blinnikan, 52, päivä on kiireinen tänäänkin. Torreviejassa sijaitsevan Quirónsalud-sairaalan puhelin soi vieressä, ja Blinnikan pitää saman tien sulkea henkilökohtainen puhelimensa.

– Koko ajan on päivystys päällä, hän sanoo.

Kuopiolaislähtöiselle Blinnikalle soittavat ”kaikki” Torreviejassa asuvat suomalaiset ja sairaalan henkilökunta, joka tarvitsee tulkkia kyetäkseen hoitamaan suomalaisten potilaiden asioita.

Tänään hän on jo aamusta myös vieraillut sairaalassa paikan päällä, sillä hoidossa oleva suomalaispotilas oli liian hermostunut, jotta tilannetta olisi voinut hoitaa puhelimitse. Blinnikka meni paikan päälle rauhoittelemaan potilasta.

– Koronapotilas? Ei onneksi, Blinnikka huokaa.

 

Koronaa ei kylläkään voi välttää, sillä koko Espanja on kiinni koronan leviämisen vuoksi. Kun Pia Blinnikka käy työpaikallaan sairaalassa, hän pukee asianmukaiset varusteet: suojapuvun ja maskin.

Tällä hetkellä sairaalassa toimii ainoastaan ensiapu.

Torreviejassa asuu tuhatkunta suomalaista pysyvästi. Siihen päälle tulevat talven ajan asuvat suomalaiset sekä turistit. Blinnikka tunnetaan kaikkialla, missä suomalaiset liikkuvat.

– Puhelinnumerooni törmää joka paikassa, esimerkiksi Suomi-seurassa ja seurakunnassa. Suomalaiset jakavat numeroa myös toinen toisilleen.

Suomeen lähti keskiviikkona kaksi koneellista paluumatkalaisia. Osa ei kuitenkaan halua lähteä edelleenkään koti-Suomeen.

Pia Blinnikka tekee neljän tunnin etätyöpäiviä kotoaan käsin ja käy ainoastaan välttämättömissä tilanteissa sairaalalla.

Sama kotona pysymisen kehotus koskee myös sairastuvia. Blinnikka saa nyt todella paljon puheluita suomalaisilta, jotka miettivät, milloin pitää lähteä sairaalaan.

– Soittajat ovat erittäin huolestuneita ja olisivat saman tien lähdössä sairaalan ensiapuun, kun pikkuinenkin oire ilmaantuu. Minä rauhoittelen ja kyselen oireita ja kerron, millä kriteereillä sairaalaan kuuluu mennä.

Kuumeen mittaaminen on Torreviejassa nyt vaikeaa kotioloissa, jos mittaria ei ole.

– Olisin ostanut itselleni kuumemittarin, mutta ne ovat loppuneet kaikkialta.

Toistaiseksi suomalaisten kuolemilta on vältytty Quirónsalud-sairaalassa, mutta muiden maiden kansalaisia on jo menehtynyt.

 

Pia Blinnikka työskentelee Torreviejassa Espanjassa sairaalan tulkkina. Juuri nyt häntä työllistävät muun muassa huolestuneet Torreviejassa asuvat suomalaiset, jotka soittavat flunssan ensioireet saatuaan. Kuva: Kari Haavisto
 

 

Suomalaiset ovat jääräpäitä, tuumaa Blinnikka. Hän seisoo tämän huomion takana seurattuaan, kuinka suomalaiset toimivat Espanjassa puhumattakaan kotimaassaan Suomessa tällä hetkellä.

– Yksi rouva kysyi minulta, voisiko hän lähteä uimarannalle. Ei voi! Suomalaiset ovat sellaisia, että kun he tulevat Espanjaan, niin he ajattelevat, että ”minähän menen ja minähän teen mitä haluan”. He eivät ymmärrä, että täällä ei käydä missään muualla kuin kaupassa, apteekissa ja käytetään koiraa tarpeilla.

Hinta oman käden oikeudelle voi olla kova:

– Yksi suomalainen sai juuri 500 euron sakon lähdettyään ulos urheilemaan.

Blinnikka tietää myös tapauksen, jossa koronalle altistuneet suomalaiset ovat liikkuneet huolettomasti ja jopa pyrkineet kyläilemään toisten suomalaisten luona Torreviejassa.

– Onneksi asukas ei päästänyt heitä sisälle.

 

Espanjalaiset itse ovat ottautuneet sisällä olemiseen. Kansallinen yhteishenki on nyt siitä huolimatta korkealla.

– Ihmiset taputtavat parvekkeilla ja poliisiautot ajavat tyhjillä kaduilla ja soittavat Espanjan kansallislaulua. Minulle tulee kyyneleet silmiin ja kylmät väreet tästä mahtavasta tunnelmasta.

Pia Blinnikka seuraa suomalaisia tiedotusvälineitä ja pitää säännöllisesti yhteyttä esimerkiksi Säyneisessä asuvan sisarensa kanssa.

– Hän uskoo minua eikä lähde kauppaankaan, mutta täytyy ihmetellä, miten jääräpäisiä suomalaiset yleisesti ottaen ovat. Pitäisi ottaa Italiasta ja Espanjasta mallia.

– Olisi hyvä, jos Suomessa olisi vain viisi tuntia kaupat avoinna.

Blinnikalta ei mennyt ohi sekään uutinen, että Suomen etelästä on lähdetty Lappiin tällaisessa tilanteessa.

– Espanjassa tapahtui sama ilmiö. Kun Madridissa oli paha koronatilanne, madridilaiset lähtivät kakkosasunnoilleen Torreviejaan. Se johti siihen, että täällä on jo armeija kaduilla.

Blinnikan perheessä ei uhmata kieltoja. Pia Blinnikan puoliso Pedro Rodriguez on ammatiltaan puutarhuri, ja hän pysyy muiden tavoin kotona.

– Koskaan ei voi tietää, missä ihminen aivastaa vieressäsi.

Kauppiassuvusta oleva Pia Blinnikka on alun perin kotoisin Iisalmesta, missä perheellä oli keskustassa puukorttelissa Blinnikan kauppa. Paikalla on nyt Citymarket.

– Asuimme mummon ja ukin luona kaupalla, ja vanhempani Eeva-Liisa ja Markku Blinnikka aloittivat kaupan alalla työskentelyn siellä.

Vuonna 1972 perhe muutti Kuopioon, missä perheellä oli useita kauppoja.

– Kuopion Männistössä oli Kalevan valinta, Kauppakadulla Netto, Inkivääri Inkilänmäellä, ja viimeisimpänä äidilläni oli kymmenen vuoden ajan Maustesoppi Kuopion kauppahallissa.

Espanjassa Pia Blinnikka on asunut jo 30 vuotta, ja savolais-espanjalainen puheliaisuus on hengästyttävä yhdistelmä.

– Mieheni epäilee, mahtaako puhelimen toisessa päässä oleva ihminen saada väliin sanottua mitään, Blinnikka nauraa.

Rakkaustarina sai alkunsa, kun Pia Blinnikka oli lomailemassa perheensä kanssa.

– Tuleva puolisoni työskenteli tarjoilijana. Olin ottamassa aurinkoa, kun hän räiskäytti jäävettä päälleni, Pia Blinnikka nauraa.

Ei kulunut kauan, kun mies pyysi tyttären kättä tämän isältä, ja Blinnikka muutti Espanjaan pysyvästi. Puoliso opetti espanjan kielen alusta alkaen.

– Hän opetti kuin lasta. Hän liimasi lappuja eri puolille kotia, mitä mikäkin tarkoitti. Lasi, vaso. Hammasharja, cepillo de dentes. Niin minä opin pikku hiljaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Karvion kanavan vuoto on saatu paikattua – vesiliikenne voi palata tutulle reitille tänään

Yön tunteina paahdettiin taas kovaa – poliisi pysäytti kaksi kaaharia Kuopiossa

Riistavetisiä jumissa Pelonniemellä jo viidettä päivää – Päivö-myrskyn katkaisemaa tietä ei ole saatu vieläkään auki

Näkökulma: Siilinjärven keskusta huutaa puistoa ja olihan se jo tulossakin mutta kuinkas sitten kävikään?

Sotamies Duus nähdään tulevassa elokuvassa Tuusniemen maisemissa – Seikkailu ympäri kyliä 150-vuotiaan kunnan kunniaksi

Historiakuvia Siilinjärven keskustan kehittymisestä

Sari Essayah (kd.) on pettynyt maan hallituksen EU-linjaan: "Olen jättänyt vastalauseen kaikkiin yleiseurooppalaisiin velkahankkeisiin"

Harri Kauhasen seitsemän ravintolaa myynnissä – "Ei pakon edessä, yhtiöt voivat hyvin"

Koronakesän terassi-ilmiö löytyy myös Kuopiosta – "Minusta täällä on suomalaiset turvavälit"

Kuopiolainen Jaakko Arvonen,12, rakentaa vieheensä itse ja oppi, millainen uistin maistuu kuhalle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.