Etelä-Savoon muikkukeskus?

Etelä-Savossa ponnistellaan sen eteen, että järvikalaa syötäisiin nykyistä enemmän. Mikkelin ammattikorkeakoulussa viritellään järvikalahanketta, johon houkutellaan mukaan suurkeittiöitä, ravintoloita, kalastajia, kalatuotteiden välittäjiä ja matkailuyrittäjiä.

Suomessa kalan kulutus on viime vuosina ollut 14-16 kiloa henkilöä kohti vuodessa. Siitä järvikalan osuus on ollut kolme, neljä kiloa.

Ideaa järvikalahankkeesta on kypsytelty Etelä-Savossa jo vuosia. Ammattikorkeakoulussa arvioidaan, että ravintoloiden ja oppilaitosten keittiöissä on runsaasti mahdollisuuksia lisätä järvikalan käyttöä. Taustalla on myös huoli työllisyydestä.

-Järvikalan kulutuksen lisääminen turvaa paikallisen kalastuselinkeinon, kalan toimitusketjun ja kalanjalostuksen olemassaolon, sanoo tutkimusjohtaja Pekka Turkki Mikkelin ammattikorkeakoulusta.

Kalan jakeluketju toimivammaksi

Etelä-Savon järvillä kalaa pyytää muutamia kymmeniä ammattikalastajia. Turkin mukaan kalan jakeluketju ei täysin toimi maakunnan sisällä, mikä hidastaa järvikalan käytön lisäämistä. Hankkeen yksi tärkeimpiä tavoitteita onkin parantaa kalan matkaa järvestä keittiöihin.

-Mukaan pitäisi sen vuoksi saada myös ketjun alkupään toimijoita, kuten kalastajia ja kalan välittäjiä, Turkki pohtii.

Hankkeen tuotekehitys perustuu mukaan lähtevien toimijoiden ideoihin. Ammattikorkeakoulu ottaa tänä keväänä yhteyttä muun muassa ravintoloihin, matkailualan yrityksiin, kalastajiin ja kalanjalostajiin. Hanke voisi käynnistyä toden teolla syksyllä.

-Me kartoitamme, millaisia tarpeita yrityksillä on. Sen mukaan muotoilemme hankkeen, Turkki selvittää.

Maakunnallinen matkailuvaltti?

Turkin mukaan järvikala-ateriat voisi nostaa yhdeksi alueen matkailuvaltiksi puhtaan luonnon sekä matkailu- ja elämyspalveluiden kanssa. Haaveena on myös saada aikaan Etelä-Savoon muikkutietokeskus.

Kun hanke on saanut muotonsa, siihen on tarkoitus yrittää saada julkista rahoitusta esimerkiksi EU:n rakennerahastosta. Joka tapauksessa mukaan lähtevien on varauduttava maksamaan hankkeeseen osallistumisestaan jotain.

-Pientä osuutta odotetaan yrityksiltäkin, jotka siitä hyödyn saisivat, Turkki sanoo.