Eteläsavolaisille alkaa nousta uusi kuuma sairaala

Niin sanotun Kuuman sairaalan rakentaminen Mikkeliin alkaa toukokuussa. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten valtuusto hyväksyi torstaina yli 26,7 miljoonan euron rakennushankkeen käynnistämisen.

Kuuma sairaala on keskeinen osa noin 105 miljoonan euron investoinneista Mikkelin sairaalakompleksiin. Se kokoaa yhteen erikoissairaanhoidon kuuminta aluetta: päivystystä, tehovalvontaa ja leikkaustoimintaa.

Ensimmäinen vaihe sisältää sairaalan silmäyksikön, päivystyksen, ensihoidon, tehovalvonnan, sydänkeskuksen ja leikkausyksikön. Nykyistä päivystyksen rakennusta korotetaan kahdella kerroksella. Ykkösvaiheen laajuus on 8 100 neliömetriä.

Toisessa vaiheessa vuosina 2019-2020 rakennetaan vielä heräämöt ja välinehuollon tilat. Kuuman sairaalan kokonaiskustannusarvio on noin 31,4 miljoonaa euroa.

– Kuuman sairaalan investointi on noin 30 miljoonan euron panostus erityispalveluihin ja se vahvistaa merkittävästi keskussairaalan asemaa päivystyssairaalana, arvioi Essoten johtaja Risto Kortelainen.

Valtuuston päätös oli yksimielinen. Tilasuunnitelman perustana on, ettei Mikkelin keskussairaalan asemaan ole sote-uudistuksessa tulossa merkittäviä muutoksia.

Mikkeli ei ole mukana laajimman palvelun sairaaloiden harvalukuisessa joukossa, mutta keskiviikkona julkistetut selvityshenkilöiden raportit hälvensivät eteläsavolaisten huolta sairaalansa toiminnan karsimisesta.

Risto Kortelaisen arvion mukaan sosiaali- ja terveysministeriön työryhmien esitykset eivät ensisilmäyksellä näytä välittömästi uhkaavan päivystystä tai muita Mikkelin keskussairaalan toimintoja.