Eukonkannon MM-kisoissa voi tapahtua mitä vain - eukko kantaa, jalka lipsuu tai kiri kulkee

Sonkajärveläinen Joni Juntunen on osallistunut Eukonkannon kisoihin joka kerta, kun kilpailut on 22 kertaa järjestetty. Tänä vuonna yksilökilpailu jäi väliin parin loukkaantumisen takia, mutta voitto tuli joukkuekilpailussa.

– Tapahtumassa parasta on ilmapiiri: koko kokonaisuus. Toisaalta täällä voi hullutella, mutta rata on myös fyysisesti vaativa. Joukkuekilpailussa tulee myös oltua yhdessä kavereiden kanssa, Juntunen pohtii.

– Vuosien aikana minusta on tullut kuin Sonkajärven maskotti eli ulkomaalaisia kuvausryhmiä on käynyt täällä paljon. Tänä vuonna singaporelaiset tulivat kuvaamaan Sonkajärveä viikoksi ja halusivat kuviin myös paikallisia kilpailijoita.

– On mahtava nähdä, miten äärimmäisen innostuneita ulkomaalaiset vieraat ovat Sonkajärven luonnosta.

Juhlia ja yhteispeliä

Tänä vuonna joukkuesarjassa kilpailijoita oli viisi tiimiä, parikisassa 53 paria ja perjantain sprintissä neljä paria. Useat osallistujaparit olivat kisassa jonkin merkkipäivän vuoksi: viettämässä 10-vuotishääpäiväänsä, valmistautumassa polttareihin tai kokeilemassa muuten, miten parin yhteistyö pelaa.

– Olen varttunut Sonkajärvellä ja ollut täällä monesti talkootöissä. Nyt halusin kokeilla, miten Niklas kisassa pärjää, Jenna Komulainen kertoi.

Kuusamolaissyntyinen Niklas Aho kertoi treenanneensa kisoihin Jennaa kantaen. Muuten kilpailumuoto ei ollut ennalta tuttu.

– Hyvä, että on helle, niin tarkenemme varmasti vesiesteenkin jälkeen, he nauroivat.

Nähtävää joka päivälle

Lisäksi Eukonkannon kisaviikonloppuna kilpailtiin Eukon hölkästä, Ukon hölkästä ja Eukonkanto-karaokesta. Paikalliset olivat tapahtumaviikonlopusta mielissään. Joka päivälle oli jotain katsottavaa.

– Joka vuosi olemme lähteneet paikalle. Kaikki kiinnostaa: etenkin markkinat ja pienet kisailut, Hilja Rytkönen ja Airi Nissinen kertovat.

– Tapahtuman kuulutuksetkin kuuluvat meille kotiin asti eli niin läheltä tulemme tapaamaan tuttuja, Nissinen sanoo.

Sonkajärveläinen Saija Koponen viihtyi lasten kanssa etenkin markkinoilla.

– Olen käynyt tapahtumassa joka vuosi. Etenkin oheisohjelma on kasvanut paljon. Kun tapahtumia järjestetään, pyrin yleensä käymään – varsinkin markkinoilla.

Tuhatpäiselle väelle tunnelmaa nostatti myös Rutakon ruhtinas -tittelillä alueen edusmieheksi valittu Matti Martikainen.

– Olen etenkin naisväkeä pyytänyt laulamaan, lausumaan runon tai kertomaan mietelauseen. Monelta sellainen on sitten tullutkin, jopa liikuttavia runoja.

Tulokset: Suomalaispari voitti taas

Parikilpailun voittivat Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen kuudennen kerran. Toisia olivat yhdysvaltaiset Mischa Freystaetter ja Rie Takano ja kolmansia Ilpo Haalisto ja Jenni Piippo.

Joukkuekisan voitti Team Serti.

Sprinttikisan voittivat sveitsiläiset Philipp Spiess ja Kim Stella Müller. Toisia olivat Ilpo Haalisto ja Jenni Piippo ja kolmansia Jesper Okko-Olausson ja Petra Vainio.

Eukonkannon MM-kullasta tiukka taistelu: "Voi kisan voittaa 52-vuotiaanakin"

Uusimmat

Savo

KYSin alijäämä syvenee 10 miljoonaan euroon – Sairaala käynnistää yt-neuvottelut, jotka koskevat koko henkilökuntaa

Sairastumisen, kaksosten menetyksen ja avioeron läpikäynyt Heini Väisänen: "Ei ole tunnetta, että selviän mistä vain"

Finland Ice Marathonin radan pituus pysyy arvoituksena – "Kisat kyllä käydään, se ei ole ongelma"

Poliisi Iisalmen sekakäyttötapauksista: Osa nuorista on tarvinnut sairaalahoitoa – "Tilanne on jotenkin villiintynyt"

Kuopion Rauhalahteen avataan latukahvio

Poliisi varoittaa: Yläasteikäiset välittävät ja käyttävät opioidilääkkeitä huumeina Iisalmessa – "Nyt toivoisin vanhemmilta ryhtiliikettä"

Analyysi: Johtavalle syyttäjälle olisi sopiva paikka Kuopiossa tai Lahdessa

Jarmo Pirhonen: "Jos sote kaatuu, Kuopiossa ison poliittisen keskustelun paikka"

Pohjois-Savon maakuntapäättäjät: soteuudistuksen kaatumiseen ei ole varauduttu

Nuori kuski kaahaili 167 kilometrin tuntivauhtia – Mies ei ole ikinä hankkinut ajokorttia, joten nyt tuli kovennettua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.