Flyygeli roihusi kanteleen tavoin

Vajaa 15 asteen pakkanen nipistää sormia ja poskipäitä. Juankosken Pikonniemen rantaan tuotu iäkäs flyygeli soittaa abiturientti Johanna Räisäsen sormien kautta sulosäveliään vain hetkeä ennen kuin jättimäinen puumiekka roihauttaa sen liekkeihin.

Flyygelin jälkeen syttyy kolme kalanpyrstöä ja viimeisimpänä kirkkaasti palava tulipallo. Performanssi on osa Juankosken lukion ja yläkoulun esittämää "Kantele palaa" -tapahtumaa. Esitykseen sisältyi myös rytmikästä rumpumusiikkia sekä tanssia ja tarinankerrontaa Kalevalan malliin.

Juuri Kalevala olikin pohjana koko eilen järjestetylle tapahtumalle, jolla haluttiin kertoa kansantarinan lailla, miten valo tuli maailmaan.

–Kalevalassa Ukko ylijumala loi kipinän ja sai siten valon maailmaan. Kala kuitenkin nielaisi kipinän, jonka jälkeen isompi kala nielaisi sen ja niin edelleen. Lopulta Väinämöinen avasi kalat miekallaan etsiäkseen kipinän. Aivan viimeisenä meilläkin sytytetään valonkipinä, joka jää sitten maailmaan, Juankosken lukion kuvataiteen opettaja Elina Koivula selvittää.

 

Idea vuoden pimeimpään aikaan järjestettävästä valon tapahtumasta syntyi jo viime keväänä, mutta tosissaan sitä ryhdyttiin kouluilla toteuttamaan uuden lukuvuoden alkaessa. Koivula on ollut mukana järjestämässä vastaavia tapahtumia aiemmin Rovaniemellä, jossa hän on saanut myös oppinsa tulitaiteeseen.

–Siellä tämä on toiminut oikein hyvin, ja nyt kokeillaan miten tämä sopii tänne Juankoskelle. Tämä on hieno mahdollisuus yhdistää kuvataidetta, musiikkia ja ilmaisutaitoa, Koivula huomauttaa.

Juankosken lukion ja yläkoulun kuvataiteen, musiikin ja ilmaisutaidon kurssilaisista sekä Power Mover -tanssiryhmäläisistä koottu taiteilijaryhmä käsitti kaikkiaan 70 henkeä. Harjoituksia on järjestetty syksyn mittaan pääasiassa varsinaisen kouluajan ulkopuolella, joten motivaation puutteesta oppilaita ei voi syyttää.

 

Oman työn jälki ilahdutti performanssin synnyttäjiä sekä Pikonniemen rantaan kertynyttä yleisöä.

–Tosi hienolta nuo näyttävät nyt palaessaan. Eivät olleet aiemmin kovin kummoisia, mutta nyt nuo laudatkin tummuvat hienosti, taideteokset sytyttänyt, lukion toisella vuositasolla opiskeleva Jukka Leskinen arvioi.

–Tämä on ihan erityinen tapahtuma, joka on vaatinut tosi paljon työtä. Kyllä tämä vaiva on ehkä sittenkin ollut tämän kaiken arvoista, Leskinen pohtii katsellessaan liekehtiviä teoksia.

Soihdun avulla teoksen toisensa jälkeen lieskoihin roihauttaneella Leskisellä ei ollut ongelmia saada taidetta syttymään.

–Laitettiin sen verran paljon sytytysnestettä, että hyvin syttyivät, hän hymähtää.

Juankoskella suunnitelmat kytevät jo vastaavanlaisten tapahtumien järjestämisestä myös tulevina vuosina.

–Tällaisten projektien tekeminen on pienempien lukioiden vahvuus. Toivotaan, että tämä olisi tällainen pelinavaus ja seuraavinakin vuosina päästäisiin järjestämään vastaavaa, Koivula miettii.