Hävittäjä laskeutui nokalleen Siilinjärvellä

Tornado-hävittäjä laskeutui normaalia rajummin Kuopion lentokentälle torstaina kello 18.33. Brittiläisen koneen nokkateline ei laskeutunut alas. Hävittäjän ohjaaja huomasi asian, kun oli lentoharjoituksen jälkeen palaamassa normaalisti kohti Siilinjärven RIssalaa. Hän toimi erittäin ammattitaitoisesti ja toi koneen mahdollisimman turvallisesti kentälle.

Koneessa olleet kaksi miestä ovat kunnossa, mutta Tornado kärsi kovan iskun takia vaurioita. Britannian Kuninkaalliset Ilmavoimat ei suostu kommentoimaan kesken tutkimusten, miten pahoja vauriot ovat.

Suomessa on meneillään kansainvälinen Adex 2008 -lentotoimintaharjoitus. Onnettomuuskone oli palaamassa Pohjanmaan yltä harjoituslennolta, kun hävittäjän ohjaaja sai koneelta ilmoituksen, ettei nokkateline tule alas. Lentäjä odotti, että muut harjoitukseen osallistuneet koneet ehtivät tulla alas turvallisesti ja aloitti laskeutumisen sen jälkeen. Koneesta ei irronnut osia kentälle, mutta lennoston pelastusjaos vaahdotti alastulopaikan tulipalovaaran vuoksi.

ADEX 2008 -harjoitukseen osallistuvat Suomi, Tanska, Saksa, Ranska ja Iso-Britannia. Harjoituksen johto päätti torstai-iltana, että lennot jatkuvat perjantaina.

Ennen harjoituksia enteiltiin, että elinkaarensa lopussa olevien Tornado F3 -koneiden kanssa saattaa tulla ongelmia etenkin huonolla säällä. Sään ei uskota kuitenkaan liittyvän torstaina koneelle aiheutuneeseen vaurioon. Tornado-hävittäjät ovat Iso-Britannian Royal Air Forcen koneita. Vaaratilannetta tutkii brittien lisäksi myös suomalaisten onnettomuustutkintalautakunta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hävittäjän ohjaamoon savua – lento keskeytyi