Halkotarha lopettaa toimintansa – yli sadan vuoden rupeamalle päätös Kuopiossa

Kuopion kaupungin halkotarhan toiminta loppuu kuluvan talven aikana. Halkotarhan toiminta on ollut viime vuosina taloudellisesti huonosti kannattavaa, sillä aiemmin vähäarvoiselle lehtipuulle on Pohjois-Savossa muodostunut energiapuumarkkinat metsähakkeena.

Kaupunki perustelee päätöstä myös sillä, että samalla polttopuumarkkinoille tehdään tilaa yksityiselle yritystoiminnalle.

Kuopion kaupungilla on ollut toimiva halkotarha yli sadan vuoden ajan. Tarkkaa ajankohtaa halkotarhan perustamisesta ei ole tiedossa. Yli 20 vuoden ajan kaupungin halkotarhan toimintaa on hoitanut yrittäjä erillisen sopimuksen perusteella.

Viimeiset 19 vuotta halkotarhan yrittäjänä on toiminut Harri Hiltunen Kurkimäestä. Vuotuinen asiakkaille toimitettu polttopuumäärä on ollut 2000-3000 heittokuutiota ja halkotarha on ollut Kuopion suurin yksittäinen polttopuun myyjä.

Hiltunen tulee jatkamaan itsenäisenä yrittäjänä halkotarhan lopettamisen jälkeen nykyisen halkotarhan vieressä. Lisäksi Kuopiossa on lukuisia muita polttopuun myyjiä. Pieneriä polttopuuta myydään esimerkiksi huoltoasemilla ja rautakaupoissa.

Halkotarha on auki viimeistä päivää ensi torstaina. Myynnissä on sekalehtipuuta, sillä koivuklapit ja -halot ovat jo loppuneet. Torstain jälkeen jäljellä olevaa polttopuuta voi tilata kaupungin nettisivujen kautta tai puhelimitse.