Harjamäessä purettu rakennus kipattiin luvatta Toivalaan

Kuopiolainen 32-vuotias mies voitti Siilinjärven kunnan urakkakilpailun Harjamäen entisen sairaala-alueen asuntolarakennuksen purkamisesta helmikuussa 2009, mutta kasasikin purkujätteet luvatta Toivalaan kunnan omistamalle tontille.

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan yrityksensä toimitusjohtajana toiminut mies turmeli tahallaan ympäristöä Toivalassa maalis-huhtikuussa 2009, kun hän kuljetutti paikalle luvatta yli 1 700 kuutiota tiili- ja betonipurkuainetta Harjamäen purkutyömaaltaan.

Hovioikeus oli samaa mieltä niin Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomion kuin Siilinjärven kunnan kanssa siitä, että jäte olisi pitänyt kuljettaa Jätekukolle Kuopioon tai muulle betoni- ja tiilijätettä vastaanottavalle, ympäristöluvalliselle vastaanottopaikalle.

Näin oli selvästi sovittu purkutarjouspyynnössäkin.

Kun kunta puuttui luvattomaan toimintaan, toimitusjohtaja kertoi käyttävänsä tiiliä Toivalassa uuden teollisuushallin rakentamiseen. Yrittäjä ja hänen edustajansa kirjoittivat kunnan ympäristöviranomaisista myös värikässanaisia kirjoituksia paikallislehteen.

Oikeusasteet eivät pitäneet väitettä hallin rakentamisesta uskottavana, sillä tontille oli kasattu muun muassa tiiliä, soraa, betonia, kaakelipintaista betonia, terästä, lämpöpatteri, vesijohtoputkia, sähkörasia ja johtoa sekä osa materiaalista oli jo tampattu kentäksi tontille.

Merkkejä rakennustöistä ei ollut.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen ympäristön turmelemisesta 50 päiväsakkoon eli 1 050 euron sakkoon sekä korvauksiin Siilinjärven kunnalle muun muassa luvattoman jätealueen siivoamisesta. Hovioikeus ei muuttanut tuomiota.

Yrittäjä tarjoaa edelleen rakennus- ja purkupalveluja ja kertoo tehneensä muun muassa "hartiapankkimenetelmällä neljä omakotitaloa alusta loppuun" ja purkaneensa useita kohteita.

Yrittäjä kertoo mainosteksteissään, että hänellä on purku- ja rakennusalalla "monenlaisiin asioihin" pätevyys, koska hänellä on englannin kielen maisteritutkinto ja koulutus paperi-insinööriksi ja lvi-teknikoksi sekä työkokemus muun muassa sahan johtamisesta Virossa.