Harvinainen valavieras kävi Varkaudessa

Kainuun prikaatin alokkaita ei ole nähty Varkaudessa vannomassa sotilasvalaa tai -vakuutusta sen jälkeen kun Pohjois-Savon prikaati muutti Kuopiosta Kajaaniin 1962. Pohjois-Karjalan prikaati Kontiorannasta piti Varkaudessa valatilaisuuden viimeksi 2008.

Perjantaina 256 Kuopion huoltopataljoonan alokasta ryhmittyi Varkauden Taulumäen torille valatilaisuuteen. Valan otti vastaan Kainuun prikaatin komentaja, eversti Vesa Virtanen.

Kotiyleisönsä edessä valan vannoi neljä varkautelaista, Olli-Pekka Saukkonen, Toni Immonen, Jonne Rönkä sekä Matias Pirskanen. Kaikille armeijaan meno oli itsestään selvä valinta. Ensivaikutelma on ollut hyvä.

– Sellaista on ollut, kuin odotinkin. Yhdistelmäkuljettajaksi olisi tarkoitus päästä, sanoo autokomppaniassa palveleva Pirskanen.

– Ei niin hirveää kuin etukäteen luulin, Rönkä kertoo.

Iisalmelainen Annika Hyvönen seurasi kihlattunsa Mikael Rönkön valaa tämän vieremäläisten vanhempien Satu ja Paavo Rönkön kanssa.

– Kiva, kun nyt alkaa lomat. On ollut haikeaa olla yhtäkkiä erillään, mutta yhteyttä pidetään päivittäin, Hyvönen sanoo.

Eversti Virtanen ja valahartauden pitänyt sotilaspastori Heikki Korva muistuttivat sotilasvalan laajasta velvoittavuudesta.

– Ammattitaitoisen sotilaan tunnistaa siitä, että hänen toimintansa on eettisesti kestävää, sotilaspastori Korva totesi.

Eversti Virtasen mukaan tasa-arvon ja yhdenvertaisen kohtelun vaatimukset, velvoitteet ja oikeudet koskevat myös sotilaita. Valan merkitys on tiivistetysti siinä, että sotilas lupaa tehdä kaiken, mitä tarvitsee, Virtanen kiteytti.

Varkaudessa vala- ja vakuutuskaavan esilukijana toimi Pohjois-Savon maakuntavaltuuston ja Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki.

Pääosa Kainuun prikaatin noin 1800 alokkaasta antaa sotilasvalansa tai -vakuutuksensa kahdessa tilaisuudessa Kajaanissa lauantaina ja sunnuntaina.