Hatsalan koulun ruokajonot saatu kuriin

Hatsalan klassillisen koulun ruokailuruuhka on saatu hallintaan. Jonoja ei enää ole.

– Ne ylsivät pahimmillaan ruokalasta toisen kerroksen portaikkoon. Nyt kaikki mahtuvat ruokalaan, joskin ahdasta on ja välillä pöytätilanne voi olla kireä, kertoo apulaisjohtaja Jani Turunen.

Ruokailu takkusi, kun Hatsalasta tuli Kuopion suurin, 770 oppilaan yläkoulu. Lakkautetulta Kalevalan koululta siirtyi syksyllä Hatsalaan 120 oppilasta.

Apu ruokailuongelmiin löytyi entiseltä Kalevalan koululta.

– Siirsimme sieltä ruokailulinjastoja tänne. Nyt ruokailu sujuu meillä paremmin kuin ennen. Syömme kahdessa vuorossa.

Vaikka jonot eivät ole enää valituksen aiheena, jättää joinakin päivinä 50–100 oppilasta syömättä.

– Tämä onkin jonoja suurempi huolen aihe. Syystä tai toisesta, ei syödä.

Koulu n pihalle rakennetaan parhaillaan uutta ruokalaa, mikä parantaa tilannetta ensi syksynä oleellisesti. Ruokalaan tulee kaikkiaan 320 paikkaa 740 neliön tiloihin. Hankkeen kustannusarvio on 3,2 miljoonaa euroa.

Rakennuksen pohjavalu on tehty ja ensimmäisiä elementtejä nostetaan parhaillaan paikoilleen. Ruokala ja palvelukeittiö valmistuvat ensi kesäkuussa.

Koulun ruokalaksi investointi on mittava, mutta tässä tapauksessa uuttaa tilaa on tarkoitus hyödyntää myös viereisen Kuopio-hallin tarpeisiin.

– Kuopio-hallin tilat ovat puutteelliset. Hatsalan uudessa ruokalassa voi järjestää vaikkapa 200 hengen tilaisuuksia. Rakennamme sinne av-varustusta varten kaapeloinnin. Huonekorkeuskin on paikoin kuutta metriä ja tilaa voi jakaa siirrettävin seinin, kertoo rakennuttaja Marko Väätäinen Kuopion tilakeskuksesta.

Rakennus on asemoitukin niin, että kulkusuunta sisään on Kuopio-hallilta päin.

Palvelujohtaja Sari Karttusen mukaan Servica voi vuokrata palvelukeittiötä myös ulkopuolisille.

Ruokala rakennetaan poikkeuksellisesti koulurakennuksesta erilleen. Väätäisen mukaan tällä varaudutaan Hatsalan koulun peruskorjaukseen. Yli hehtaarin suuruinen rakennus on 1960-luvulta, eikä sitä juuri ole korjailtu.

– Peruskorjaus on helpompi toteuttaa, kun uusi ruokala on erillinen, sanoo Väätäinen.

Nykyisestä Hatsalan ruokalasta saneerataan oppilaille monitoimitila, johon tulee liikkuva koulu -toimintoja, oleskelu- ja taidenäyttelytila.

– Sinne tulee myös henkilöstölle sosiaalitilat, kertoo Turunen.