Hautausmaan lähelle on varastoitu hautakiviä Kuopiossa – seurakunnan ylipuutarhuri kertoo, mistä on kysymys

Ohikulkijoita on saattanut ihmetyttää, miksi Flodbergin hautausmaan yhteydessä olevalle varastoalueelle on kasattu joukko hautakiviä suojanaan pressu tai muovi.

Selitys on yksinkertainen: kivien varastointi liittyy haudan hallinta-aikaan.

– Kivet on kerätty hautausmailta niiltä haudoilta, joissa hallinta-aika on mennyt umpeen ja joiden hallinta-aikaa omaiset eivät ole jatkaneet, eivätkä ole halunneet ottaa hautakiveä itselleen, Kuopion evankelisluterilaisen seurakunnan ylipuutarhuri Miikka Väisänen selventää.

Väisänen kertoo, että Kuopiossa on käytäntö, että hautakiviä säilytetään vuoden ajan hautausmaan sivussa siltä varalta, jos joku omainen tulee katumapäälle tai ei ole huomioinut, että hallinta-aika on päättynyt.

– Siksi niitä varastoidaan.

Nyt näkyvät hautakivet on kerätty viime syksynä. Suurin osa kivistä on Kuopion Isolta hautausmaalta. Varastoinnin jälkeen hautakivet kätketään tiettyyn paikkaan hautausmaa-alueelle, joka ei kuitenkaan ole hautausmaa.

– Hautausmaan yhteydessä on paikka varattuna, mihin kivet kätketään vuosittain. Meillä on myös kirjanpito joka vuodelta, missä kivet sijaitsevat.

Väisänen sanoo, että joissakin seurakunnissa hautakivet murskataan ja niistä tehdään sepeliä.

Kuopiossa uudet kivet kerätään tulevana syksynä niiden hautojen osalta, joiden hallinta-aika päättyi viime vuonna.

– Normaalisti ajankohta olisi keväällä, mutta annamme puoli vuotta lisäaikaa, jos ihmiset käyvät kesän aikana hautausmailla.

– Pyrimme siihen, ettei tule ikäviä yllätyksiä. Vuosittain yksi tai kaksi omaista haluaa kiven takaisin. Se on otettu ja toimitettu heille. He ovat voineet jatkaa haudan hallinta-aikaa.

Seurakunta ilmoittaa omaisille hyvissä ajoin hautojen hallintaoikeuden päättymisestä. Tämä tapahtuu kirjeitse, mikäli hautaoikeuden haltija ja osoite ovat tiedossa.

Lisäksi haudalla on maininta hallintaoikeuden päättymisestä.

Kuopion evankelisluterilaisen seurakunnan hautausmailla hautojen hallintaoikeus kestää 25 vuotta, mutta sitä voi omainen halutessaan jatkaa.

Mikäli hallintaoikeus on päättynyt ja sitä myöten palautunut seurakunnalle, on hauta rauhoitettu kolmeksi vuodeksi ennen uudelleen käyttöä.

Vuosittain Kuopiossa hautojen hallinta-aika loppuu yli sadalla haudalla. Noin puolessa tapauksessa omaiset jatkavat hallinta-aikaa.

Tänä vuonna hautojen hallintaoikeuksia päättyy Kuopiossa 141 kappaletta.

Ainaishautojen muistokiviä varastointi ei koske.

– Niissä ei hallinta-aika lopu ikinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Sari Essayah (kd.) on pettynyt maan hallituksen EU-linjaan: "Olen jättänyt vastalauseen kaikkiin yleiseurooppalaisiin velkahankkeisiin"

Harri Kauhasen seitsemän ravintolaa myynnissä – "Ei pakon edessä, yhtiöt voivat hyvin"

Koronakesän terassi-ilmiö löytyy myös Kuopiosta – "Minusta täällä on suomalaiset turvavälit"

Kuopiolainen Jaakko Arvonen,12, rakentaa vieheensä itse ja oppi, millainen uistin maistuu kuhalle

Nuori mies halusi kokeilla autoaan – KKO:n mukaan nuoruuden ymmärtämättömyys otettava huomioon rangaistuksessa

4.7. tämä vain verkkojuttu//Popita avaa ovet ja verkkokaupan

8 900 euroa maksaneet graniittitaulut asennettiin ylpeydellä Saaristokadulle, 11 vuotta myöhemmin ne seisovat rujossa kunnossa – tilalle voi olla luvassa "normikyltit"

Neljä nautaa narrattiin kotiin Jäppilässä

Poliisi epäilee kolariauton kuljettajaa törkeästä rattijuopumuksesta

Hotelli Savonsolmun tilanne yhä auki: ”Kyseessä oli selvä pilailija, joka syystä tai toisesta vedätti”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.