Heinäveden väki toivoo malmiyhtiön keräävän lelunsa ja häipyvän

Malminetsintäyhtiö Fennoscandian Resurces Oy:n toimitusjohtaja Rasmus Blomqvist oli tullut maanantaina Heinävedelle kertomaan Pitkäjärven-Aitolammen alueen etsintäprojektin tämän hetken tilanteesta.

Mutta suurin osa noin 50 hengen yleisöstä ei ollut tullut varsinaisesti kuuntelemaan. Tilaisuuden tunnelma oli alusta lähtien epäluuloinen, jopa vihamielinen. Kuurosokeallekaan tuskin jää epäselväksi, ettei paikallinen enemmistö halua grafiittikaivosta Heinäveden rantojen äärelle.

– Tällaiselle alueelle olisi täysin moraalitonta perustaa kaivos. Onko teillä mitään moraalia vai oletteko seteliselkärankaisia.

– Kaivostoiminta on aina saastuttavaa. Kaikista paras on, että lopetatte hommat. Antakaa tutkimuksista sellainen tulos, ettei kannata. Nyt vedä Rasmus nukkesi pois leikistä ja lähde pois, Terho Laitinen toivotti.

Samalla kannalla oli moni muukin. Ilpo Laitinen totesi, ettei tutkimuksia Heinäveden reitin äärellä pitäisi jatkaa enää yhtään.

– En ole kaivosteollisuutta vastaan, mutta paikka on ihan väärä. Jo nyt maan arvo on romahtanut 20-30 prosenttia. Puhutaan miljardeista, jos katsotaan asiaa jonnekin Sulkavalle asti.

Martti Vaskonen (vas.), Jukka Leppänen ja Outi Rissanen ottivat kantaa grafiitinetsintää vastaan. Kuva: Martti Ripaoja

Hetkittäin huutamisen puolellekin yltyneessä keskustelussa esitetyistä huolista ja uhkakuvista osa oli realistisia ja ilmeisiä, kuten avolouhoksen laajuus tai etsintäalueen alapuolella sijaitsevan herkän Kermajärven likaantuminen ja happamoituminen.

Osa oli kauempaa haettuja, kuten metsien arvon katoaminen, syöpätapausten ryöpsähtäminen tai molempien luostareiden häipyminen Heinävedeltä.

– Matkailu loppuu kerta kaikkiaan. Kaikki työpaikat täältä häviävät, kauhisteli Anneli Laitinen.

Martti Vaskosen mukaan koko hankkeen takana on loppujen lopuksi Euroopan autoteollisuus.

– Meidän pitäisi ensin hillitä omaa kulutustamme. Ja tämmöisiä vuosituhannen turhakkeita kuin grafiittikaivos, ei tänne pidä tehdä.

– Se pelastaa Heinäveden, jos täällä on erittäin heikkolaatuista grafiittia. Sitä toivon ankarasti, Vaskonen sanoi.

Etsintäyhtiön toimitusjohtajan Rasmus Blomqvistin (oik.) tiedot grafiittiesiintymistä eivät olleet yleisön mieleen. Kuva: Martti Ripaoja

Hänen toiveensa voi osoittautua turhaksi. Tähänastiset tiedot malmitutkimuksista ovat lupaavia.

Viime vuonna esitettyä malmiarviota on päivitetty ylöspäin. Aiempi arvio oli 19,3 miljoonaa tonnia 4,5-prosenttista grafiittimalmia ja uusi 26,7 miljoonaa tonnia 4,8-prosenttista.

Viime keväänä Aitolammelta kairattuja näytteitä on tutkittu Saksassa ja Kokkolassa. Kokkolassa testataan parhaillaan, onko grafiitti käyttökelpoista litium-akuissa. Tulokset osaltaan ratkaisevat, kannattaako alueelle tehdä hankekartoitus.

Grafiittihanke

Uusia tutkimusojia

Pitkäjärven-Aitolammen alueen grafiittiesiintymiä on tutkittu vuodesta 2016.

Alueella toimii etsintäyhtiö Fennoscandian Resources Oy ja sen ruotsalais-brittiläinen emoyhtiö Beowulf Mining.

Uuden arvion mukaan 4,5-prosenttista grafiittimalmia on 26,7 miljoonaa tonnia.

Joulukuussa aloitetaan tutkimuskaivanto-ohjelma Pitkäjärven valtausalueella Heinäveden ja pieneltä osin Leppävirran alueella.

Kaivannoilla haetaan jatkotutkimuksiin sopivia grafiittiesiintymiä.

Pitkäjärven alue on kooltaan vajaat tuhat hehtaaria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Kuopiolla 441 000 euroa investointitukea Puijonkadun saneeraukseen

Varoitus: Vesisateen liukastamat väylät hyvin liukkaita maanantainakin

Henkilökortteja haettiin ennätysmäärä viime vuonna – hinnan alennus voi lisätä kysyntää tänäkin vuonna

Valepoliisien apurit piilottivat 68 000 euroa vanhuksen rahoja – laajasta vyyhdistä annettiin jo 46:s tuomio

Matkakeskusta odotetaan hartaasti, mutta vanhoihin linja-autoasemiin kulkijoilla voi olla vahvakin tunneside – tältä Kuopiossa näytti ennen

Poliisi saa Kuopioon uusia poliisiautoja – viime vuonna hälytystehtävien määrässä näkyivät veitset ja huumeet

Nuori kuljettaja ajoi Kuopiossa 159 kilometrin tuntinopeutta

Hornet-ohjaajat harjoittelevat USA:n Stratotankerin kanssa

Joka kerta tuntuu kurjalta lähteä pois", sanovat Mari Kuvaja ja Sami Visa Tahkon-mökillään ja vieraatkin rakastuvat paikkaan – tällä kertaa mökille lensi F1-toimittaja Mervi Kallio

Yhä useammin Tahkon-mökkiä emännöivät miniä ja anoppi yhdessä – kiinteistövälittäjät ja tilasto kertovat, millä hinnoilla mökkikaupat kätellään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.