Helsingin pelastuskoulun opetuksen siirto Kuopioon laitettiin jäihin

Helsingin pelastuskoulun opetuksen siirtäminen Pelastusopistoon Kuopioon on toistaiseksi jäissä. Sisäministeriön tällä viikolla kertoman kannan mukaan koko asiasta ei ole tehty päätöstä, vaikka Kuopiossa on oltu täysin toisessa käsityksessä.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ilmoitti viime keväänä, että Kriisinhallintakeskus siirretään Kuopiosta Helsinkiin ja pelastusalan tutkintokoulutus puolestaan keskitetään Kuopioon niin, että Helsingin pelastuskoululla erityisluvalla olleet koulutuspaikat siirtyvät Pelastusopistolle.

Mykkänen joutui päättämään Kriisinhallintakeskuksen siirrosta uudestaan viime heinäkuussa sen jälkeen, kun alueellistamisen koordinaatioryhmä vaati ministeriötä tekemään sijaintipaikoista vertailun.

Kriisinhallintakeskuksen siirto on nyt jo etenemässä. Helsingin pelastuskoulun opiskelijapaikkojen siirto on sen sijaan keskeytetty odottamaan päätöstä maakuntauudistuksesta. Sisäministeriön mukaan Helsingin pelastuskoulun lakkauttamisesta ei ole edes tehty varsinaista päätöstä vielä.

"Ministeri tekee päätöksen sen jälkeen"

Savon Sanomat kysyi asiaa, koska ministeriö ei ole osoittanut opistolle lisärahoitusta oppilaspaikkojen lisäämiseen. Lisäksi Helsingin pelastuskoulu aloitti nyt uusien opiskelijoiden haun pelastajakurssille vuosiksi 2019–2021.

– Tällä hetkellä odotetaan, miten maakuntapaketille käy. Kukaan ei tiedä sen aikataulua. Se selviää kuukauden sisällä, ja sitten pelastuskoulusta tehdään lopullisia päätöksiä, vs. pelastusylijohtaja Janne Koivukoski sisäministeriöstä sanoo.

Sisäministeri ilmoitti kuitenkin aiemmin, että "pelastusalan koulutuspaikkojen lisäys tuo Kuopioon useamman turvallisuusalan osaajan kuin Kriisinhallintakeskuksen siirto vie."

Kysyttäessä Koivukoski myöntää, ettei sisäministeriön antama opetuslupa Helsingin pelastuskoululle ole riippuvainen maakuntauudistuksesta paitsi, jos päättäjät haluavat kytkeä asian toisiinsa.

– Päätöksen Helsingin pelastuskoulun opetusluvasta voi tehdä nykyisen lainsäädännön pohjalta. Siten se ei ole kiinni maakuntauudistuksesta. Kuitenkin jos Helsingin pelastuslaitos jatkaa toimintaansa samanlaisena kuin nyt, ei ole tarvetta samanlaisiin toimenpiteisiin pelastusalan koulutuksessa kuin jos pelastuslaitoksen järjestämisvastuu siirtyy maakunnalle.

– Ministeri tekee asiasta päätöksen sen jälkeen, kun näkee, mikä se tilanne sitten on.

Pelastusopistolla ihmetellään ja odotetaan

Savon Sanomat pyysi myös ministeri Mykkäseltä vastausta, miksi Helsingin pelastuskoululla on uusi haku käynnissä eikä Pelastusopiston kanssa ole sovittu uusista opiskelijapaikoista, vaikka ministeri antoi ymmärtää Pelastusopistolle tulevan lisää "useampi turvallisuusalan osaaja".

Ministeri oli maanantaina ja tiistaina työmatkalla Turkissa. Hänen erityisavustajansa Titta Andersson-Bohren lupasi ensin ministeriltä puhelinhaastattelun, mutta sitä ei saatu.

Andersson-Bohren totesi, että Helsingin pelastuskoulun oppilaspaikkojen "mahdollisen siirron" olisi ollut tarkoitus tapahtua maakuntauudistuksen yhteydessä eikä ainakaan vielä.

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen sanoo olevan harmissaan epävarmuuden tilasta, mutta opiston arjen jatkuvan ennallaan.

– Virkamies tekee, mitä käsketään, mutta tietysti ristiriitaiset vastaukset hämmentävät Pelastusopistolla ja epätietoisuudesta jää kuvan kuin olisimme vain pelinappuloita.

Parviainen on opiston johtajana kertonut päätöksistä henkilöstölleenkin niin kuin pitää. Hän kokee kiusallisena, että asiat muuttuvat kulisseissa ja opisto kuulee niistä huhuissa ja lukee lehdestä.

– Mekin olimme käsittäneet, että Kriisinhallintakeskus siirretään Helsinkiin ja koulutus keskitetään Kuopioon. Nyt kuulostaa siltä, että puhutaan yllättäen maakuntauudistuksesta emmekä voi muuta kuin odotella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Kuopio on kärsinyt herkästi lobattavan ministerin tuuliviiripäätöksistä

Pelastusalan koulutusta mainostettiin keksityllä tutkintonimikkeellä

Kriisinhallintakeskus jää Kuopioon vielä ensi vuodeksi - muutto edessä vuonna 2020

Uusimmat

Savo

Paloisten koulun lakkautussuunnitelmat kaatuivat lautakunnassa

Näkökulma: Aila Meriluoto 1924–2019 – Tiesitkö, että tälle lastenkirjaklassikolle Meriluoto antoi suomennoksen

Alaikäisen pojan rauhoittamiseen tarvittiin neljä poliisia, vartija, sylkysuojahuppu ja etälamauttimet

Työttömyys laski Etelä-Savossa eniten Pieksämäen seutukunnassa

Kuopion koulusurman hoitoon neuvoteltu valtiolta apua

Kaksi nuorta miestä kaahasi kilpaa Iisalmen keskustassa – toiselle yli tonnin sakot

Kuopion vankilan johto joutuu oikeuteen – Ammattirikollinen sai 14 kannetta käsiteltäväksi oikeuteen

Suomalaistutkimus: Hyönteiset palaavat vielä ruokapöytiin

Tekstiviestit ja tunnuslukulaitteet aiheuttaneet ongelmia iäkkäille pankkiasioinnissa – "Ikäystävällisyys ei vielä toteudu"

Ravihevonen juoksenteli monta tuntia pellolla, metsässä, hakkuuaukealla ja pihalla – sen karkumatka päättyi puoliltaöin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.