Hepokatti haaviin!

Kukkaniitty on hyvä paikka aloittaa hyönteisharrastus.

– Karhunputket ovat loistavia, niillä viihtyvät perhoset ja kovakuoriaiset, neuvoo Kuopion luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Marko Kelo.

Omat silmät ovat tärkein apu lajien etsimisessä.

– Haavi ovat perusväline, mutta ilmankin pärjää. Muovipurkki on olennainen, jotta saa hyönteiset talteen ehjinä, Kelo jatkaa ja nappaa purkkiin niittyhepokatin.

– Nämä purevat kivuliaasti. Aikoinaan hepokatin sylkeä käytettiin syylien hoitoon, vähän niin kuin iilimatoja aikanaan iensairauksien hoitoon.

Hyvä keli hyönteisten etsimiseen on vähän viileä, pilvinen ja tuuleton.

– Lämpimällä kelillä hyönteisiä tapaa enemmän lennossa. Viileällä säällä hyönteiset tarvitsevat enemmän aikaa lentolihasten lämmittämiseen, jolloin ne ovatkin paremmin paikoillaan ja katseltavina.

Keräys ei ole ainoa tapa harrastaa hyönteisiä.

– Hyönteisiä ei tarvitse kerätä, niitä voi vain tarkkailla ja ihastella ja vaikka valokuvata.

 

Keltavatipyydys yksinkertainen ja toimiva hyönteisansa. Keltaiseen vatiin laitetaan pleksilevyt ristiin ja pohjalle vettä, jossa on vähän suolaa ja tilkka astianpesuainetta.

– Kirkas keltainen houkuttelee hyönteisiä lentämään pleksiä päin. Astianpesuaine poistaa pintajännitystä, jolloin hyönteiset eivät jää pinnalle ja pääse räpiköimään pois. Suola taas säilöö.

Houkuttelevan perhosbaarin saa rakennettua esimerkiksi vaahtomuovista, joka upotetaan etikoituneeseen punaviiniin.

– Se ei juotavaksi sovellu. Toimii vielä paremmin, jos lisää sekaan fariinisokeria ja punaviinietikkaa.

Pakastaminen on helpoin tapa lapsiperheessä tainnuttaa hyönteiset. Lisäksi kannattaa hankkia hyönteisneuloja kokoelman rakentamista varten. Nuppineulat ovat paksuja ja näissä on nimensä mukaisesti nuppi, joka ei ole esteettisesti hyvännäköinen kokoelmassa..

Aloittelevankin kerääjän on tärkeää kirjata ylös löytöpaikkatiedot.

– Ilman niitä yksilöllä ei ole tieteellistä arvoa.

Opeteltava ei lopu hyönteisharrastajalta hetkessä: Suomessa on tavattu yli 20 000 hyönteislajia, joista pelkästään perhosia yli 2500 eri lajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.