Hinaajan vuoto uhkasi Kuopion Hietasaloa

Hinaajan vuoto oli pahimmillaan uhata Kuopion vedenottamoa Hietasalon saaressa. Hinaajan ja pelastuslaitoksen väen yhteistoiminnalla vahingot jäivät kuitenkin pieneksi.

Vaaratilanne sai alkunsa myöhään maanantaina, kun Jermac-jäänmurtaja työnsi puulastiaan Iisalmen suunnasta Etelä-Savoon. Etelä-Kallavedellä Hietasalon itäpuolella miehistö huomasi, että alukseen vuotaa vettä. Pahin pelko oli, että vuotava alus pumppaa öljyistä likavettä hädissään Kallaveteen tai pahimmillaan koko alus on vaarassa upota huonoon paikkaan.

- Kipparille neuvottiin heti, että siirtää aluksen Säyneensalon suuntaan pois Hietasalon rannoilta, vs. paloesimies Jari Markkanen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Alus lähti heti vaihtamaan paikkaansa pois aralta vedenottamorannalta. Jermacin väki patistettiin myös itse etsimään konehuoneeseen vuotavan veden alkuperää. He toimivat tilanteessa mallikkaasti ja neuvottelivat toimistaan pelastuslaitoksen Antman-aluksen väen kanssa.

Konehuoneessa oli useita kuutioita vuotovettä, jonka pinnalla oli kalvo öljyä. Koska Jermac oli kulkukuntoinen, pelastuslaitos ohjasi sen ajamaan Kumpusaaren teollisuussatamaan. Sinne hälytettiin loka-auto, johon öljyinen vuotovesi imettiin yöllä. Toimet kestivät tiistain puolelle.