Huikea muutos opiskelijavoimin

Kuopiolaisen Anita Helénin keittiö on kodin toimintakeskus, jolta vaaditaan paljon. Keittiössä on oltava tilaa ruuanvalmistukselle ja leipomiselle, koska vieraita voi olla joskus kymmeniä, ja jo pelkästään omaa porukkaa lasten kaverit mukaan lukien voi olla liki kymmenen arkenakin.

Keittiössä on oltava myös käytännölliseksi osoittautunut leivontakaappi, joka oli Anita Helénin apen keksintö, kun keittiötä viimeksi 20 vuotta sitten remontoitiin.

–Leivontakaapin idea on, että sen sisällä on kaikki leivontatarvikkeet monitoimikonetta myöten. Mitään ei tarvitse kaivaa esille erikseen, talon emäntä kertoo.

Oma tilansa pitää olla myös suurille leivinlaudoille, joilla suoriudutaan isostakin taikinasta.

Keittiön pitää olla toiminnoiltaan moderni ja hyvin valaistu, mutta ilmeessä täytyy kuitenkin huomioida yli satavuotiaan talon henki.

Myös sähkökatkoihin on varauduttava: ruokaa on tehtävä, olipa sähköjä tai ei.

 

Muun muassa nämä toiveet olivat listalla, kun perhe luovutti kotinsa tulevan remontin suunnittelun Pohjois-Savon opiston sisustussuunnittelulinjan opiskelijoille.

–Aika on rajallista. Kyllähän sitä voisi itse kulkea kaupoissa valitsemassa materiaaleja ja kankaita, mutta siinä käy helposti niin, että ei enää näe metsää puilta. Jo pelkästään värisävyjen kanssa tulee se ongelma, että ne näyttävät kaupassa ihan erilaiselta kuin paikan päällä, Helén sanoo.

Remontissa parannetaan 1800–1900-lukujen taitteessa valmistuneen rakennuksen asumismukavuutta ja käytännöllisyyttä siltä osin, kuin sitä ei ole vielä tehty. Paitsi että keittiö modernisoidaan, myös lattiat uusitaan sekä keittiössä että tuvan puolella.

Samalla asennetaan lattialämmitys ja uudistetaan tulisija, rossipohjaisen talon lattiat kun hohkavat kylmää, ja uunin lämpö karkaa lämpökatkon puuttuessa.

 

Kalusteiden sijoittelua, pintamateriaaleja, valaistusta ja huoneiden sisustusta lähti työstämään kuusi opiskelijaa opettajansa Anni Savolaisen ohjauksessa. Jenna Lappalainen, Sinna Martikainen, Julia Määttä, Kati Suihko, Tua Nikola ja Roosa Salotaipale tekivät kukin oman suunnitelmansa, joista Anita Helén poimi parhaat palat. Lopullinen remonttisuunnitelma on kooste kaikista.

Helén ei halunnut rajoittaa opiskelijoita, ja suunnitelmissa raotettiinkin esimerkiksi sitä vaihtoehtoa, että keittiötä ja tupaa yhdistettäisiin väliseinää purkamalla. Se olisi kuitenkin liian työläs vaihtoehto, ja lisäksi perheessä on koettu hyväksi, että kun on vieraita, niin ruokien valmistelutyöt tehdään omissa tiloissaan, ja tupa rauhoitetaan seurustelulle ja tarjoilulle.

Koska tilaa ja toimintoja kuitenkin oli tarpeen saada suhteellisen pieneen tilaan, keittiön ruokapöydälle joudutaan sanomaan hyvästit.

–Me opettelemme käyttämään nyt tupaa, talon emäntä nauraa.

Remontti toteutetaan kesän aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.