Huippu-uutisia Habitaresta: kuopiolaista osaamista lähtee 25 miljoonan kävijän tapahtumaan

Nyt on isoja juttuja meneillään, kertoo kuopiolainen Satu Nisu, jolla on omaa nimeä kantava tekstiilisuunnitteluyritys Satu Nisu Design. Hänet on kiinnitetty portugalilaisen Brabbun suunnittelijatiimiin, minkä myötä hänen luomansa tekstiilipinnat liittyvät osaksi luksusbrändin kalusteita. Kuopiolaisnimi on mukana myös Dubain maailmannäyttelyssä Suomen Paviljongissa, joka on avoinna puolen vuoden ajan vuonna 2020.

Maailmannäyttely tarjoaa valtavan näkyvyyden Suomelle ja suomalaisille yrityksille. Mukana on 180 maata.

– Tekstiiliäni on kaikkiaan 40 neliön alalla esillä. Ja kävijöitä odotetaan noin 25 miljoonaa, Satu Nisu iloitsee.

Satu Nisun tekstiilit on bongattu muun muassa Vogueen. Kuva: Laura Oja

Jymypommit alkoivat suorastaan vyöryä kuopiolaisosaajan työpöydälle. Ensin häntä lähestyi brittilehti Tatler ja sen jälkeen Vogue. Molemmat olivat bonganneet Satu Nisun luksustekstiilit ja halusivat esitellä niitä lukijoilleen. Viimeisimpänä kansainvälisenä mediana House & Garden tarttui tekstiileihin.

Satu Nisu esitteli tuotteensa suurelle yleisölle ensi kertaa Habitare-messuilla Helsingissä, missä Nisu on nytkin mukana, tällä kertaa Kuopio Design -yhteisosastolla.

Essi Sundmanin selän takana on muotiin palannutta raitalasia. Kuva: Laura Oja

Yksi yhteisosaston näytteilleasettajista on Essi Sundman, joka edustaa messuilla suunnittelemiaan ja perheyritys Lasilinkin valmistamia sisustuslaseja.

Myös Sundmanin edustamat tuotteet ovat mukana Suomen Paviljongissa.

– Paviljonkiin lähtee arkkitehdin suunnittelemat ja meillä valmistettavat lasiset liukuovet, kertoo Sundman.

Edessä olevia isoja projekteja on myös ison julkitilan kierrätyslasiseinä Helsinkiin.

Grace: No 1 on ensimmäinen kappale pupubarijakkarasta. Kuva: Laura Oja

Muun muassa Marjo Vartiainen (vas.),Tiina Ruotsi ja Mervi Halonen Sisustussuunnittelu Tiina Ruotsista, Sisustussuunnittelu Emilia Kareninan Emilia Åman (istuu), Moowoon Ari Pajunen (oik.) Harri Holopainen Ergo-Kalusteelta, by Essis -malliston luonut Essi Sundman Lasilinkiltä, Satu Nisu Designin Satu Nisu sekä Omniwoodin Mika Tikkanen ovat mukana Kuopio Design -osastolla Habitaressa. Kuva: Laura Oja

Kuopiolaisiin osaajiin kuuluu myös Emilia Åman, joka toi täysin uuden baarijakkaran, Grace: No1:n, messuille. Samalla se on jatkumoa hänen pupututkielmalleen, jonka alkujuuret ovat Ylä-Savossa vietetyssä lapsuudessa.

– Pupu on ollut minulle aina tärkeä hahmo. Aina sieltä asti, kun minulla oli lapsena tyyny, jolla oli pupunkorvat.

Messuilla oli mukana myös EK for kids -malliston lastentuoli Just Rose, jo aiemmin Habitaressa esittäytynyt tuttavuus.

– Toive baarijakkarasta on tullut kuluttajilta– että mahtaisiko onnistua. Puolisoni Joni Åman teki istuinosan ja jalat tulivat Toivalan Metallilta, jossa vastattiin, että ”ei mittään ongelmaa”, Åman kehuu savolaisten yhteistyötä.

Yhteistyössä syntynyt savolaistuote on myös Pikku Piilo, jonka kuopiolainen Sisustussuunnittelutoimisto Tiina Ruotsi lanseerasi Habitaressa. Pikku Piilo muuntautuu mihin käyttötarkoitukseen vain, ja se on personoitavissa lisäpalikalla. Vaihdettava osa voi olla lasitaideteos tai puinen osa, jossa on

– Suunnittelu voi olla esimerkiksi taiteellista, tutkivaa ja innovatiivista, Tiina Ruotsi luettelee.

– Ja osallistavaa. Jokaisen Pikku Piilon voi muokata omanlaisekseen, lisää Marjo Vartiainen.

Pikku Piilo on seinähylly, jossa voi säilyttää niin astioita, vessapaperirullia kuin avaimia ja kännyköitäkin.

Pikku Piilo on uusi kuopiolaistuote, joka on personoitavissa. Kuva: Laura Oja

Ensi kertaa Habitaressa on kuopiolainen Omniwoodin yrittäjä Mika Tikkanen, joka tekee massiivipuusta rumpuja ja aputoiminimellä muita puusepän töitä.

 – Soittimia ajatellen kohderyhmä on pieni, mutta kuka tietää, vaikka käsityönä rakennetut rummut löytäisivät kansainväliset asiakkaat. Täytyy lähteä rakentamaan brändiä ja uskoa siihen, mitä tekee. Kaikki isotkin ovat ensin lähteneet liikkeelle pienestä, Tikkanen tuumaa.

Myös Moowoo/Kuutakosken tuotantoa messuilla edustava Ari Pajunen uskoo, että laatu ja pitkäikäisyys ovat ominaisuuksia, joihin kuluttaja nojaa nyt.

– Hyvä tuote tarjoaa mahdollisuuden perehtyä ominaisuuksiin syvällisemmin kuin mitä ensisilmäys kertoo.

Riku Ikonen oli itsekin näytteilleasettajana toisaalla, mutta hän ei malttanut olla poikkeamatta Genelecin osastolla. Kuva: Laura Oja

Iisalmelainen Genelec on esimerkki yrityksestä, joka on aloittanut kellarista mutta kasvanut kansainväliseksi huippukaiutinten valmistajaksi. Habitaressa on esillä päivitetty versio F One- ja F Two -kaiuttimista.

Kotonaan Genelecin kaiuttimilla kuunteleva Riku Ikonen kävi Habitaressa jututtamassa lempimerkkinsä edustajia.

– Aika namukas on soundi. Arvostan hyvää tuotetta. En osta tuotetta siksi, että se on valmistettu jossakin vaan siksi, että se on laadukas.

Uutis-Jousessa oli äskettäin ilmoitus, jossa Oulun Audiokauppa houkutteli Eurojackpot-miljonäärejä ostamaan peräti 89 900 euron arvoisia Genelecin kaiuttimia.

Myyntijohtaja Mikko Tuomi on tietoinen ilmoituksesta, vaikka se ei heidän vireille panema ollutkaan.

– Ilmoituksen perusteella ei tietääkseni ole vielä myyty näitä kaiuttumia, hän naurahtaa.

Ninamarie Antikainen tutustui tekstiileihin Woodnotesin osastolla. Kuva: Laura Oja

Messuilla tavataan paitsi kuluttajia myös jälleenmyyjiä tai tulevia sellaisia. Yksi heistä on kuopiolaisen Sisustus Picason yrittäjä Ninamarie Antikainen.

– Habitare on tapahtuma, jonne lähden inspiraatiomatkalle ja tapaamaan alan väkeä. On myös tärkeää päästä hypistelemään tuotteita omin käsin ja tutustua niiden taustoihin. Kun tällainen tapahtuma meillä Suomessa on, niin kannattaa lähteä. Itselleni anti on ollut innostavaa, Antikainen summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Varoitus: Vesisateen liukastamat väylät hyvin liukkaita maanantainakin

Henkilökortteja haettiin ennätysmäärä viime vuonna – hinnan alennus voi lisätä kysyntää tänäkin vuonna

Valepoliisien apurit piilottivat 68 000 euroa vanhuksen rahoja – laajasta vyyhdistä annettiin jo 46:s tuomio

Matkakeskusta odotetaan hartaasti, mutta vanhoihin linja-autoasemiin kulkijoilla voi olla vahvakin tunneside – tältä Kuopiossa näytti ennen

Poliisi saa Kuopioon uusia poliisiautoja – viime vuonna hälytystehtävien määrässä näkyivät veitset ja huumeet

Nuori kuljettaja ajoi Kuopiossa 159 kilometrin tuntinopeutta

Hornet-ohjaajat harjoittelevat USA:n Stratotankerin kanssa

Joka kerta tuntuu kurjalta lähteä pois", sanovat Mari Kuvaja ja Sami Visa Tahkon-mökillään ja vieraatkin rakastuvat paikkaan – tällä kertaa mökille lensi F1-toimittaja Mervi Kallio

Yhä useammin Tahkon-mökkiä emännöivät miniä ja anoppi yhdessä – kiinteistövälittäjät ja tilasto kertovat, millä hinnoilla mökkikaupat kätellään

Ystävykset Mari ja Sari, 27 vuotta, molemmilla esikoisvauvat ja samannimiset miehet - "No onhan meillä aika paljon yhteistä!"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.