Huttunen nappasi pukunsa netistä, Rissanen ja Puttonen iloitsivat: TJ 14! – Kuvat ja video Kuopion juhlasta

Kun Piia Huttunen kävelee Kuopion Musiikkikeskuksen valohallissa Kuopion kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa, hän on kuin Suomi-neito.

Päällä on kansallispuku, ja se on harvinaista herkkua itsenäisyyspäivänkin juhlassa, varsinkin nuoremman polven kantamana.

– Olisi kiva, jos ihmiset löytäisivät kansallispuvut käyttöön uudestaan. Itse käytän niitä nuorisoseuran tapahtumissa ja vanhempien ihmisten synttäreillä, graafisena suunnittelijana työskentelevä Huttunen kertoo.

Nyt Huttusella on Munsalan kansallispuku. Hän ihastui Pohjanmaan rannikon pukuun sen isänmaallisten värien takia ja nappasi sen itselleen netistä.

– Tämä on nyt ensimmäisen kerran päällä. Päivä on juuri sopiva.

Haminalahden nuorisoseuran toimintaan aktiivisesti osallistuva Piia Huttunen ja puoliso Tero Huttunen ovat tulleet juhlaan, sillä kaupunki on kutsunut paikalle nyt erityisesti nuorisojärjestöjen porukkaa. Kaupungin juhlaan voi tosin osallistua kuka vain, sillä se on kaikille avoin.

– Itse ajattelin, että täällä on vain vanhempaa väkeä, mutta onhan täällä paljon nuoriakin, Tero Huttunen sanoo.

Kalle Rissanen (vas.) ja Isto Puttonen: TJ 14. Kuva: Paula Pohjamo
 

Itsenäisyyspäivä tarkoittaa toisille puhdasta juhlaa, toisille se tuo myös velvollisuuksia. Siilinjärveläinen Kalle Rissanen ja vesantolainen Isto Puttonen seisovat aulassa oppaan tehtävissä. Rissalassa intissä oleva kaksikko jättää armeijan tammikuussa.

– TJ 14. Puolessa vuodessa ryhmähenki on kasvanut niin, että kavereita tulee kyllä ikävä, Rissanen kertoo.

Armeija-aikana ei kaksikon mielestä ole liikaa puhuttu itsenäisyyden merkityksestä. Toki sotavuosista ja veteraanien tekemästä työstä on kerrottu tarkasti.

– Ei olisi pahitteeksi puhua enemmän siitä, mitä itsenäisyys tarkoittaa nykypäivänä ja tuoda paremmin esiin niitä syitä, miksi mekin siellä armeijassa olemme, Rissanen sanoo.

Tästä teemasta tietää paljon muun muassa Jussi Huttunen. Hänelle ja puolisolleen Maija Huttuselle Kuopion itsenäisyyspäivän juhla on perinne.

– Itsenäisyyden merkitystä tulee mietittyä joka päivä myös itsenäisyyspäivän ulkopuolella, kun veteraanityötä tekee, Sotainvalidien Veljesliiton toiminnan aktiiveihin kuuluva Jussi Huttunen sanoo.

Eveliina Sahlman (vas.) ja Tiina Sahlman iloitsivat, että kaupunki järjestää kaikille avoimen juhlan. Kuva: Paula Pohjamo
 

Suomesta ja itsenäisyydestä ovat kiitollisia myös Tiina ja Eveliina Sahlman. Kuopiolaissisarukset asuvat osan vuodesta Kreikassa.

– Suomen itsenäisyyttä kannattaa kyllä juhlistaa. Täällä on niin turvallista ja luonto on lähellä. Ateenan miljoonakaupungissa ei kuule omia ajatuksiaan, Tiina Sahlman sanoo.

– Suomessa terveydenhuoltokin on omaa luokkaansa. Kirjat pysyvät aina Suomessa, enkä ikinä halua täältä kokonaan muuttaa pois, Eveliina Sahlman jatkaa.

Juhlan ohjelmassa oli kahvien lisäksi Kuopion kaupunginorkesterin esitys, kaupungin tervehdys sekä juhlapuhe, jonka piti Kuopio-mitalin saanut kapellimestari-säveltäjä Atso Almila. Hän nosti esiin muun muassa musiikin voiman, kun Suomea sävellettiin vahvaksi.

– Kasvumme pitää olla humaania, ettemme menettäisi itseämme väärien houkutusten syövereihin. Olkaamme uteliaita, kekseliäitä, olkoon meillä pitkäjänteisyyttä ja sielussamme palo, Almila tunnelmoi.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen ja Leena Pirhonen sekä juhlapuheen pitänyt Atso Almila ja Sohvi Almila. Kuva: Paula Pohjamo
 

Iisalmi juhli itsenäisyyttä arvokkaasti - katso video

Uusimmat

Savo

Savolaiselle eläkeläiselle tuomio lasten hyväksikäytöstä – kosketteli uhrejaan sukupuolielimistä

Siilinjärvi otti Attendon hoivakodin tehovalvontaan – kuolemat on nyt selvitetty

Kuopiolaiset Lignell & Piispanen ja RPS Brewing aloittavat yhteistyön – suunnitteilla uusia tuotteita jo tälle vuodelle

Keiteleelle, Tervoon ja Vesannolle yhteinen tekninen toimi

Yli 2000 lasta jäällä – Kuopion luistelut alkoivat iloisissa merkeissä, vesi kuivuu radan reunoilta päivän pakastuessa

Kirsi Moisander valittu Suomenlinnan hoitokunnan hallintojohtajaksi

Karttulan vesijohtovuodon korjakset aloitettiin – voi aiheuttaa veden värjäytymistä

Vedenlaatuhäiriöt mahdollisia torstaiaamuna Kuopion Leväsellä

Autosta irtosi rengas kesken matkan 5-tiellä – vastaantuleva auto törmäsi renkaaseen

Siilinjärven kunta vaatii selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta Attendon hoivakodissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.