Huumepoliisit vapaiksi kuulustelujen jälkeen

Itä-Suomen poliisin pidätettyinä olleet huumepoliisit pääsivät vapaiksi pitkien kuulustelujen jälkeen.

Tutkintaryhmä otti Kuopiossa kiinni kolme poliisia kuulusteltaviksi epäillyistä virkarikoksista (SS 24.9.). He olivat pidätettyinä, jotta heidän ei voi epäillä sopineen kertomuksista keskenään kesken kuulustelujen.

Samassa yhteydessä Kuopion poliisiasemalle tehty erityinen kotietsintä oli poikkeuksellinen. Vastaavaa ei ole tehty aiemmin Savossa.

Syynä oli, että valtakunnansyyttäjänviraston määräyksellä Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikosepäilyjä tutkiva ryhmä törmäsi tutkinta-aineistossaan epäselvään tapaukseen, jossa huumerikostutkintaa oli tehnyt myös Kuopion huumepoliisi.

– Aarnio-tutkintakokonaisuuden tutkinnan tässä vaiheessa tuli esille asia, jonka halusimme nyt selvittää. Sen sisältöä en halua tässä vaiheessa kommentoida, tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto kertoi Savon Sanomille.

– Kyse on pienestä osiosta Aarnio-kokonaisuudessa. Nyt saimme kuultua lukuisia henkilöitä asiasta. Jälkiselvittelyt jatkuvat eli perehdymme vielä muuhun materiaaliin, jonka jälkeen katsomme, muuttuuko epäilyjen sisältö. Tutkinta on vielä kesken.

Haavisto vahvistaa, että kyse on virkarikosepäilyistä, mutta ei tarkenna vielä rikosnimikkeitä.

Etsintä oli yllätys, mutta tehtiin asiallisesti

Haavisto haluaa korostaa, että etsintä poliisiasemalle ja kuulustelut menivät hyvin. Julkisuudessa ehti levitä väite kuopiolaispoliisien estäneen pääsyä huumepoliisin tiloihin ja paikalla olleen kärhämää.

– Olin itse henkilökohtaisesti läsnä. Etsintä ja kuulustelut sujuivat oikein asiallisesti ja rauhallisesti. Asian voi tarkistaa osallisilta Kuopiosta, Haavisto sanoo.

Savon Sanomat soitti ja varmisti asian.

– Pidän rikosepäilyjä Kuopion osalta täysin aiheettomina, mutta itse tilanne sujui asiallisesti, yksi pidätettynä olleista poliiseista vahvisti Savon Sanomille.

Poliisi muistutti, että hänelle on määrätty ilmaisukielto keskeneräisestä asiasta eikä hän saa kommentoida tutkinnan sisältöä lainkaan.

Tutkinnanjohtaja Haavisto kertoo, että Aarnio-vyyhdin laajaa tutkinta-aineistoa käydään lisää läpi lähiviikkoina, jolloin epäilyt vielä tarkentuvat.

– Kun laajaa materiaalia katsoo välillä uusilla silmillä, siellä huomaa uusia asioita, jotka on hyvä selvittää. Se on kaikille parempi.

Poliisien epäilyt eritasoisia

Aarnion lisäksi päärikosvyyhdissä epäiltyinä on kaikkiaan neljä Helsingin huumepoliisia, yksi Suojelupoliisin poliisi, yksi entinen KRP:n työntekijä sekä 17 muuta henkilöä.

Lisäksi samaan aikaan ohessa selvitetyssä poliisin epäiltyjen rekisterin virheellisten merkintöjen rikostutkinnassa pääepäiltyinä on neljä korkea-arvoista työntekijää Keskusrikospoliisista ja Poliisihallituksesta.

Kuopion poliisiasemalta pidätettyinä oli kolme poliisia, mutta asiassa on tehty useampia kuulusteluja.

– Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että huumepoliisien toimintaa olisi tarpeen selvittää vielä eri poliisiasemilla. Ministerin tekemä tutkintapyyntö tietolähdetoiminnasta on tosin vielä tutkinnaltaan kesken, Haavisto sanoo.

Poikkeuksellisen vakava ja laaja kokonaisuus

Rikosylikomisario Jari Aarnio on ollut tutkintavankeudessa viime vuoden marraskuusta. Epäselvistä rikosepäilyistä alkanut tutkinta on laajentunut vakaviin epäilyihin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeistä huumausainerikoksista sekä useista muista rikoksista.

Osa Aarnioon kohdistuvista epäilyistä on siirtynyt jo tutkintaryhmältä syyteharkintaan. Loput rikosepäilyt on tarkoitus siirtää syyteharkintaan lähiaikoina. Oikeus on määrännyt, että syytteet on nostettava viimeistään 22. lokakuuta.

Todistajina on kuultu yli 120 henkilöä ja tehty yli 50 kotietsintää, niistä yksi Helsingin ja yksi Kuopion poliisiasemille.

Tutkinnassa on ollut mukana kerralla jopa yli 80 tutkijaa ja jatkuvasti yli 30 tutkijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisilaitos yllättyi etsinnästä ja rikosepäilyistä

IL: Aarnio-tutkinnassa otettu kiinni kolme poliisia Kuopiossa

"Laillisuusvalvonta otti askeleen ammattimaisempaan suuntaan"

Epäilyt todisteiden vääristelystä laajentuneet Jari Aarnion alaisiin

Aarnio vangittiin myös todistusaineiston vääristelemisestä

Hovioikeus: Huumepoliisin työhuoneen kotietsintä perusteltu

Tutkinnanjohto: Aarniota epäillään 26 rikoksesta

Sisäministeri: Salaiset pakkokeinot ovat tarpeen